Shenyang J-6

Vjerovali ili ne, ovo su novi kineski dronovi

Portal Novi list

Kineski lovački avion Shenyang J-6 u letu / Foto Wikimedia Commons

Kineski lovački avion Shenyang J-6 u letu / Foto Wikimedia Commons

Iz službene upotrebe ovaj su već praktički muzejski primjerak lovačkog aviona Kinezi povukli prije 11 godina. Njihove zračne snage sad su im namijenile novu uloguUsred tajvanske krize Kina je iz skladišta izvukla prastare borbene zrakoplove iz 50-ih godina prošlog stoljeća.  Kineska kopija sovjetskog mlaznog lovca MiG-19, Shenyang J-6, sad je pretvorena u bespilotnu letjelicu.


Iz službene upotrebe ovaj su već praktički muzejski primjerak lovačkog aviona Kinezi povukli prije 11 godina. Njihove zračne snage sad su im namijenile novu ulogu.


Nova uloga


Čini se da bi trebali poslužiti kao mamci tajvanskoj protuzračnoj obrani. No, na objavljenim fotografijama ovi su avioni naoružani, a kakvu su im točno ulogu namijenili kineski planeri još ostaje vidjeti.
Zapovjedništvo Istočnog sektora kineske vojske objavilo je fotografije dva Shenyanga J-6 na svojem profilu na društvenoj mreži Weibo tijekom ceremonije obilježavanja početka ciklusa obuke.


Satelitske snimke dviju kineskih baza na istočnoj obali u blizini Tajvana ukazuju na poprilično velik broj aviona tog tipa službeno povučenih iz redova vojske 2010. godine, prenosi tportal.


Fotografije su snimljene u jednoj od dvije baze nasuprot Tajvana, Liancheng ili Xingning, no peteroznamenkasti serijski brojevi na J-6, koji bi identificirali pripadajuću postrojbu, digitalno su zamućeni.To je uobičajena praksa Narodnooslobodilačke armije Kine i sugerira da su otpisani avioni još uvijek u aktivnoj službi. Oba snimljena zrakoplova ostala su neobojena, ali je uočljivo da na svakom krilu imaju po tri potkrilna nosača oružja.


Kina još uvijek nije službeno priznala preoblikovanje Shenyanga J-6 u bespilotne letjelice iako su se još 2013. godine pojavila izvješća prema kojima Kinezi pretvaraju te zastarjele avione u dronove.


Koristila ih i Albanija


Nedavno snimljena satelitska fotografija zračne baze Liancheng otkrila je da su Kinezi “izvukli iz naftalina” pedesetak primjeraka J-6 te su ih poredali uz pistu.


Ažurirane fotografije iz baze Xingning nisu dostupne, međutim satelitski snimci nastali u travnju prošle godine ukazuju na taksiranje 29 aparata tipa J-6 po manevarskim površinama aerodroma, a slične fotografije objavljene su i u prosincu 2018. godine.


Aerodromi Xingning i Liancheng udaljeni su oko 450 kilometara od obala Tajvana, samoupravnog otoka – države koji Peking smatra svojom pokrajinom i u dometu je aviona J-6.Lovce Shenyang J-6 Kinezi su proizvodili između 1958. i 1981. godine. Izvorni MiG-19 povučen je iz zrakoplovstava praktički svih država, dok se njegova kineska kopija još uvijek nalazi u arsenalima nekih afričkih i azijskih država.


Kineski J-6 postiže najveću brzinu od 1.540 kilometara na sat, plafon leta iznosi mu 17.900 metara.


Ima borbeni radijus od 640 kilometara te je naoružan s tri topa NR-30 kalibra 30 milimetara. Može nositi bombe od 250 kilograma ili rakete PL-5, kineske verzije sovjetskih raketa K-13 poznatih po NATO-voj specifikaciji kao AA-2 Atol, piše tportal.


Kineske Shenyange J-6 koristila je i Albanija radi presretanja mogućeg upada jugoslavenskih MiG-21 u albanski zračni prostor, ali je taj avion bio neučinkovit protiv bržeg MiG-a.


Stoga su bili prisiljeni nabaviti brže Chengdue J-7, kineske kopije upravo sovjetskog MiG-a 21.


Albanija je povukla kineske lovce J-6 iz upotrebe tek 2005. godine, zajedno s ostatkom lovačkog zrakoplovstva.