Interesne sfere

Vijeće EU osudilo ruske agresivne poteze i prijetnje Ukrajini: Ovome nema mjesta u 21. stoljeću

Hina

Foto Reuters

Foto Reuters

“Za koncept interesnih sfera nema mjesta u 21. stoljeću”, kaže se u zaključcima Vijeća EU-a o europskoj sigurnosnoj situaciji.Ministri vanjskih poslova država članica EU-a istaknuli u ponedjeljak da za koncept “interesnih sfera” nema mjesta u 21. stoljeću te osudili ruske prijetnje Ukrajini i zaprijetili Moskvi teškim posljedicama ako napadne tu zemlju.


“Za koncept interesnih sfera nema mjesta u 21. stoljeću”, kaže se u zaključcima Vijeća EU-a o europskoj sigurnosnoj situaciji.


Ministri vanjskih poslova država članica sastali su se u ponedjeljak u Bruxellesu, a glavna tema je napeta situacija na ukrajinskim granicama gdje Rusija nagomilala desetke tisuća vojnika.
“Vijeće osuđuje ruske kontinuirane agresivne poteze i prijetnje protiv Ukrajine i poziva ju da deeskalira situaciju, poštuje međunarodno pravo i konstruktivno se uključi u dijalog kroz uspostavljene međunarodne mehanizme”, kaže se u zaključcima i dodaje da bi bilo kakva vojna agresija na Ukrajinu imala “teške posljedice” i “visoku cijenu” za Rusiju.


Te posljedice uključuju široku lepezu restriktivnih mjera protiv pojedinih gospodarskih sektora i pojedinaca, koje bi EU usvojio u koordinaciji s partnerima.


Zbog situacije u Ukrajini, neke su zemlje najavile smanjenje diplomatskih misija i izdali naputak da se ne putuje u tu zemlju.


Hrvatski ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman je rekao da Hrvatska prati situaciju, ali da zasad nema razloga za povlačenje diplomata.


“Visoki predstavnik EU-a za vanjsku i sigurnosnu politiku Josep Borrell rekao da je zasad nema razloga za evakuaciju. Hrvatska će pratiti situaciju i stajalište EU-a. Moguće je da dođe do promjene, ali zasad države članice neće povlačiti svoje diplomate”, rekao je Grlić Radman.


Johnson upozorava Rusiju da bi invazija na Ukrajinu bila katastrofalna


Britanski premijer Boris Johnson upozorio je u ponedjeljak Rusiju da bi invazija na Ukrajinu bila “katastrofalan” i “bolan, nasilan i krvav” pothvat.


Nakon što je britansko ministarstvo vanjskih poslova povuklo dio djelatnika britanskog veleposlanstva iz Ukrajine, Johnson je rekao da je situacija “jako turobna”, ali i da rat nije neizbježan.


Dodao je da Velika Britanija “vodi pripremu paketa gospodarskih sankcija” protiv Rusije.


Naglasio je da Britanija “u potpunosti podržava narod Ukrajine” te podsjetio da se Ukrajini šalje oružje za obranu.


Downing Street napominje ipak da ne postoje planovi slanja britanskih vojnika u Ukrajinu.


Rusija niječe da planira invaziju, ali je na granici s Ukrajinom rasporedila gotovo 100.000 vojnika.


NATO je u ponedjeljak objavio da će poslati dodatne brodove i zrakoplove u svoje države članice u istočnoj Europi. Također je stavio svoje snage u stanje pripravnosti.


Kremlj je optužio NATO da time izaziva eskalaciju napetosti.


Rusija traži od NATO-a pisana jamstva da se više neće širiti na istok, uključujući Ukrajinu.


Dužnosnici su naveli da ne postoji nekakva određena prijetnja britanskim diplomatima, a povlačenje dijela osoblja tumači se oprezom. Navodi se da se ništa osobito nije dogodilo u zadnja 214 sat što bi potaknulo odluke SAD-a i Britanije da povuku dio osoblja iz Ukrajine.


Zelenski pozvao EU da ostane jedinstvena protiv Rusije


Ukrajinski predsjednik Vladimir Zelenski u ponedjeljak je pozvao Europsku uniju da ostane jedinstvena protiv Rusije, tijekom razgovora s predsjednikom Europskog vijeća Charlesom Michelom i nakon kontroverznih izjava njemačkih dužnosnika.


Zelenski je Michelu i nacionalnim čelnicima EU-a zahvalio na solidarnosti i potpori u vrijeme sukoba i napetosti s Rusijom.


Istaknuo je da je “za Ukrajinu važno da se očuva jedinstvo svih zemalja članica EU-a u zaštiti suvereniteta i teritorijalnog integriteta” njegove zemlje, zbog potencijalne ruske invazije, stoji u priopćenju ukrajinskog predsjedništva.


“Ukrajina neće popustiti pred provokacijama, naprotiv, zadržat će pribranost zajedno sa svojim partnerima”, dodao je Zelenski.


“Zahvalan sam vama, gospodine predsjedniče Europskog vijeća i čelnicima zemalja EU-a, čiji diplomati ostaju u našoj državi i podupiru nas radeći svoj posao”, rekao je Zelenski Michelu u telefonskom razgovoru.


Kazao je i da Ukrajina ne kani odgovarati na ruske provokacije.


Moskva je u ponedjeljak još jednom optužila Kijev da sprema ofenzivu protiv proruskih separatista na istoku zemlje.


Te su optužbe uslijedile nakon izjave njemačkog marinca koji je ideju o tomu da bi Rusija mogla izvršiti invaziju na Ukrajinu nazvao “ludošću”, kazavši da ruski predsjednik Vladimir Putin “vjerojatno zaslužuje” poštovanje.


Kijev dodatno iritira i uporno njemačko odbijanje isporuke oružja Ukrajini. Ukrajina smatra da bi takvo stajalište moglo “ohrabriti” Rusiju.


Isporuku oružja Ukrajini najavile su Sjedinjene Države, Velika Britanija i baltičke zemlje.


Tradicionalno, još od Drugoga svjetskog rata, Njemačka je nesklona bilo kakvom vojnom angažmanu, a u ovom slučaju smatra da bi ovakva vrsta potpore mogla samo pojačati tenzije.