NEMA PREKOREDNIH

Velika većina liječnika se jednostavno ne želi cijepiti: Ukrajinci moraju bacati cjepivo

Hina

Reuters

Reuters

Ukrajina je tek počela cijepiti 41 milijun stanovnika protiv covida-19 pošto je primila prvu pošiljku od 500.000 doza AstraZenecina cjepiva prošli tjedan, ali suočava se s borbom protiv skepticizma prema cjepivu.KIJEV – Ukrajinske medicinske ustanove bacile su neka neiskorištena cjepiva protiv covida-19, nakon što se liječnici nisu pojavili na dogovorenim terminima za svoje cijepljenje, rekli su zastupnici vladajuće stranke u ponedjeljak.


Ukrajina je tek počela cijepiti 41 milijun stanovnika protiv covida-19 pošto je primila prvu pošiljku od 500.000 doza AstraZenecina cjepiva prošli tjedan, ali suočava se s borbom protiv skepticizma prema cjepivu.


Vlada je odredila kao prioritet cijepljenje medicinskih djelatnika na prvoj crti, no statistike pokazuju da se 47 posto Ukrajinaca ne želi cijepiti.
Važno nam je shvatiti zašto se liječnici odbijaju cijepiti, rekao je Oleksandr Kornijenko, čelnik stranke predsjednika Volodimira Zelenskog Sluga naroda, na sastanku koji je prenosila televizija.


“To je vrlo loše, ali nema druge opcije … ako osoba ne dođe, bočica cjepiva može se čuvati otvorena 2-3 sata, nakon čega se mora baciti”, rekao je predsjednik parlamentarnog odbora za zdravstvo Mihajlo Raduckij.


Ukupno je primijenjeno 3141 doza do 28. veljače, uključujući 90 cjepiva u zadnjih 24 sata, pokazuju podaci ministarstva zdravstva.


Ministar zdravstva Maksim Stepanov rekao je da vlada radi na tome da spriječi bacanje cjepiva dodavši da se to događa i u drugim zemljama.


Cijepljen je na televiziji u ponedjeljak i rekao je da će se uskoro cijepiti i Zelenskij.


“Svojim primjerom sam dokazao da je cjepivo kojim se cijepimo apsolutno sigurno i djelotvorno”, rekao je.


Nepovjerenje prema cjepivima u Ukrajini omogućilo je da pojava ospica preraste u epidemiju 2019.


Broj zaraženih povećao se nakon zatišja za vrijeme stroge karantene na početku godine, posebice u Kijevu i zapadnoj Ukrajini, gdje je vlada postavila mobilne bolnice u borbi protiv oštrog porasta broja zaraženih.


Ukrajina je do 1. ožujka zabilježila 1,3 milijuna slučajeva i 26.050 umrlih.


U gradu Černihivu na sjeveru zemlje pristalo se cijepiti samo 87 od 280 liječnika, objavio je 24. veljače na Facebooku tajnik gradskoga vijeća.