Propao desant

Ukrajinski novinar objavio veliku pobjedu: Svojim sam očima gledao Ruse kako bježe preko rijeke

Portal Novi list

Foto Screenshot Twitter, Facebook Jurij Butusov

Foto Screenshot Twitter, Facebook Jurij Butusov

Danas sam imao čast vidjeti ruske tenkove kako bježe od ukrajinskih topova iz Bilohorivke, izgubili su stotine oklopnjaka, stotine vojnika, objavio je Jurij ButusovPoznati ukrajinski novinar, Jurij Butusov, urednik portala Censor.net, objavio je veliku pobjedu ukrajinske vojske u Donbasu. Izvijestio je kako su ukrajinske snage u potpunosti uništile sve ruske mostobrane preko rijeke Sjeverni Donjec, gdje su se zadnjih dana vodile teške borbe.


O dijelu tih borbi ranije smo pisali OVDJE.


VIDEO “Bacili su sve niz rijeku”: Rusi pokušali desant u Donbasu, doživjeli su krš i lom

Već prije nekoliko dana bilo je jasno da je ruska vojska ondje u katastrofalnom pokušaju desanta preko rijeke izgubila možda i najveću koncentraciju oklopnjaka od početka rata.


Područje na kojem se posljednjih osam dana odvijala ova velika bitka označeno je na karti ispod.Prvi izvještaji govorili su o pedesetak uništenih ruskih tenkova, oklopnjaka i drugih vozila kod dva ruska pontonska mosta, dok su kasnije analitičari, pomnije pregledavajući dostupne fotografije i video snimke, nabrojali više od 70 uništenih oklopnih i drugih vozila.


No, to je bio samo jedan od više ruskih mostobrana i samo dio teške bitke koja se ondje vodila tijekom cijelog tjedna.Butusov je danas izvijestio o briljantnoj pobjedi ukrajinske vojske na Sjevernom Donjecu.


“Ruska ofenziva na sela Bilohorivku i Serebrjanku u Luhanskoj oblasti te selo Dronivku u Donjeckoj oblasti, u potpunosti je poražena.


Danas sam svjedočio odlasku i bijegu ruskih trupa s mostobrana kod sela Bilohorivka.


Ruske trupe su osam dana zaredom pokušavale probiti front preko rijeke Sjeverni Donjec. Stvorile su tri mostobrana.No, otpornost ukrajinskog pješaštva, herojski napad naših tenkova, snažni topnički udari, usmjeravani dronovima i lanseri protuoklopnih raketnih sustava zaustavili su ruske trupe i nanijeli im velike gubitke.


Rusi jednostavno nisu mogli izdržati bitku.


Ruske trupe postupno su istjerivane sa svakog mostobrana, a danas sam imao čast vidjeti ruske tenkove kako bježe od ukrajinskih topova iz Bilohorivke.Ovaj neuspjeli pokušaj koštao je rusku vojsku oko stotinu oklopnjaka i drugih jednica vojne opreme, izgubili su stotine vojnika”, objavio je Butusov.


Najavio je da će uskoro biti u mogućnosti detaljnije izvijestiti o ovoj bitki i svima koji su dali veliki doprinos ovom vojnom uspjehu.


Njegove tvrdnje potvrđuju i ruski izvori, koji su se također raspisali o ovoj velikoj bitci.


Proruski Telegram kanal Rybar piše da su i ukrajinske snage u početnim fazama bitke pretrpjele teške gubitke, no morali su priznati potpuni neuspjeh vlastite ofenzive.Objašnjavaju da su ruske snage 7. i 8. svibnja prešle Sjeverni Donjec kod Bilohorivke i uspjele zauzeti dominantne uzvisine uz obalu, tzv. Šipilovske visoravni, kao i predgrađe same Bilohorivke.


No, onda su se suočili sa žestokim otporom ukrajinskih jedinica. Ruska vojska sljedećih je dana bila prisiljena postavljati nove pontonske mostove preko rijeke, koje im je ukrajinsko topništvo redovito uništavalo.“Dana 9. svibnja obnovljen je pontonski prijelaz kod Bilohorivke. Započelo je prebacivanje oko sto jedinica tehnike na okupirani mostobran, s ciljem napada na grad Seversk s druge strane Sjevernog Donjeca.


Iz još nepoznatog razloga, oprema nije dovedena u borbu i ostavljena je u blizini pontonskog mosta, s druge strane Šipilovske visoravni.Pretpostavlja se da su u noći 10. svibnja Oružane snage Ukrajine izvršile zračno izviđanje i otkrile ogromnu količinu nagomilanih oklopnih snaga i opreme na prijelazu.


Topništvo je pokrenulo masivan topnički udar na rubove Šipilovske visoravni.


Većina opreme prebačene na istočnu obalu Sjevernog Donjeca (osim opreme bataljunske taktičke grupe koja je sudjelovala u borbama u Shipilovki i Bilohorovki) bila je onesposobljena”, objavio je ovaj proruski Telegram kanal.Tada su i nastale fotografije koje prikazuju goleme ruske gubitke u oklopu.


Borbe s preostalim ruskim snagama na obali Sjevernog Donjeca koju kontrolira ukrajinska vojska nastavljeni su sljedećih dana.


 


Danas je Ukrajina mogla proglasiti pobjedu u ovoj bitki, jednoj od presudnih za Donbas, jer rusko napredovanje ovdje prijetilo je okruženju njihovih brigada u Sjeverodonjecku.


Ruske snage već danima s istoka napreduju prema ovom ključnom gradu i došle su do sjevernih predgrađa.