Oproštaj

U Beogradu sutra ispraćaj Mateja Periša, otac uputio molbu javnosti

Portal Novi list

Matej Periš / Foto Nestali.hr

Matej Periš / Foto Nestali.hr

Molim javnost da ispoštuje ovu našu želju da se s dostojanstvom, u krugu obitelji oprostimo od našeg Mateja, poručio je Nenad Periš.Ispraćaj Mateja Periša bit će upriličen sutra u 17 sati u Beogradu, a predvodit će ga beogradski nadbiskup Stanislav Hočevar.


Beogradska nadbiskupija objavila je da će tijelo Mateja Periša biti ispraćeno iz crkve svetog Ante u Beogradu za Split, gdje će biti sahranjen. Tijelo će biti izloženo u crkvi od 15 sati.


Samo jedna nada


Veleposlanstvo RH u Beogradu će u suradnji s obitelji i srpskim institucijama u najkraćem mogućem roku provesti sve formalnosti i procedure potrebne da bi obitelj Mateja Periša preuzela i prevezla u Hrvatsku njegovo tijelo, rečeno je Hini u veleposlanstvu.
Matejev otac Nenad, koji je doputovao u Beograd, javio se veleposlanstvu i rekao kako se nada da bi danas trebale biti obavljene “sve formalnosti”, a potom preostaje konzularni dio posla da se izda sprovodnica za prelazak granice i prijevoz do Splita.


“Čovjek koji izgubi nekoga kao što sam ja izgubio svog Mateja ima samo jednu nadu, a to je da mu bude što bliže.


To će se jednom dogoditi, ja ne znam kada, ali će se dogoditi. Mi moramo nastaviti živjeti ovdje na zemlji do nekog novog susreta”, rekao je Nenad Periš za Slobodnu Dalmaciju.


Molba hrvatskoj javnosti


Ništa čovjeka za ovakvu vijest ne može pripremiti, dodaje.


“Današnji dan je bio najgori dan u mome životu, a nada je ostala negdje kao mjehur u zraku. Vraćam svoga sina kući, u njegov Split”, rekao je Periš.


Imao je jednu molbu za hrvatsku javnost.


“M


Molim da ljudi i javnost to shvate i unaprijed im zahvaljujem na razumijevanju.


Osobno ne odbijam nikakvo suosjećanje od nikoga, ali jednostavno želim biti u miru i u miru se oprostiti od svoga sina”, poručio je.


Potvrđeno DNA analizom


Danas je potvrđeno da je mladić čije je tijelo nađeno jučer ujutro u Dunavu doista Matej Periš, koji je nestao u Beogradu u noći 30. na 31. prosinca 2021. godine.


Tijelo je pronađeno u predjelu Ada Huja, nešto nizvodno od Velikog ratnog otoka, na ušću Save u Dunav.


Riječ je o mjestu koje je ranijih mjeseci bilo više puta, i to temeljito pretraživano. No, Perišu nije bilo ni traga.


DNA analiza dokazala je da je tijelo koje su pronašli mornari uistinu Matej Periš. Obdukcijom je kao uzrok smrti utvrđeno utapanje.


DNA analiza to je i dokazala, a obdukcija je pokazala da je uzrok smrti utapanje.


“Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova od trenutka prijave nestanka hrvatskog državljanina intenzivno su tragali za njim i poduzimali sve mjere i radnje kako bi ga pronašli i rasvijetlili sve činjenice i okolnosti nestanka.


Na pronalasku hrvatskog državljanina Mateja Periša bili su angažirani pripadnici Policijske uprave za grad Beograd, Ronilačke jedinice Žandarmerije, Uprave kriminalističke policije, Policijske ispostave za sigurnost na rijekama, kao i sve policijske stanice na teritoriju grada Beograda”, priopćio je srbijanski MUP.