Eksplozija

Svjetski čelnici prikupljaju donacije za Bejrut, sudjeluje i Trump: “Svi žele pomoći!”

Hina

Foto Reuters

Foto Reuters

Sudjelovat će predstavnici država članica Europske unije, Kina, Rusija, Egipat, Jordan i Velika Britanija, a pozvani su i mnogi drugiMeđunarodni čelnici razgovarat će u nedjelju o prikupljanju pomoći za Bejrut nakon eksplozije koja je razorila libanonski glavni grad, najavljuje BBC.


Virtualna konferencija koju su organizirale Francuska i Ujedinjeni narodi počinje u 14 sati po libanonskom vremenu (11 sati GMT).


Američki predsjednik Donald Trump rekao je da se namjerava priključiti pozivu.
Dužnosnici procjenjuju da je razorna eksplozija u skladištu u kojemu je bilo više od 2000 tona amonijeva nitrata uzrokovala štetu od 15 milijardi dolara.


U eksploziji je poginulo najmanje 158 ljudi. Ranjeno je 5000 ljudi, a 300.000 izgubilo je svoje domove.


Libanonski premijer Hasan Diab u televizijskom je obraćanju rekao da će pozvati na prijevremene izbore kao način izlaska iz krize. O tom pitanju vlada će raspravljati u ponedjeljak.


Protuvladin pokret izbio je u listopadu izazvan financijskim stanjem u državi i padom valute.


Francuski predsjednik Emmanuel Macron posjetio je Bejrut u četvrtak i objavio da želi koordinirati međunarodnu pomoć za zemlju.


U izjavi iz francuske predsjedničke palače kaže se da je svrha konferencije u nedjelju “mobilizirati glavne libanonske međunarodne partnere i odmah organizirati koordiniranu pomoć međunarodne zajednice”.


Sudjelovat će predstavnici država članica Europske unije, Kina, Rusija, Egipat, Jordan i Velika Britanija, a pozvani su i mnogi drugi.


U nizu tvitova američki predsjednik Trump napisao je da je o “katastrofalnom događaju” u Bejrutu razgovarao s Macronom te da će se priključiti konferenciji.


“Svi žele pomoći!”, napisao je.


U subotu je nekoliko tisuća ljudi, ogorčenih zbog nemara koji je vjerojatni uzrok eksplozije, izišlo na ulice, policija je ispaljivala suzavac a prosvjednici bacali kamenje. Neki su prosvjednici provalili u vladina ministarstva.


U sukobu policije i prosvjednika poginuo je jedan libanonski policajac. Ozlijeđeno je više od 100 ljudi, a deseci su završili u bolnici.


Policija je potvrdila da je bilo i pucnjave, ali nije jasno tko je pucao.


Deseci prosvjednika ušli su u zgradu ministarstva vanjskih poslova gdje su spalili portret predsjednika Michela Aouna, kojeg mnogi smatraju predstavnikom političke klase koja vlada zemljom desetljećima i koju smatraju odgovornom za duboku političku i gospodarsku krizu.


Prije toga, policija je suzavcem gađala prosvjednike koji su se pokušali probiti do parlamenta.


Na ulice je izišlo između pet i sedam tisuća ljudi, a demonstranti su uzvikivali slogane poput „narod želi pad režima“ i nosili natpise poput „odlazite, svi ste ubojice“.


Mnogi Libanonci bijesni su zbog toga što vlasti nisu spriječile eksploziju više od 2000 tona amonijeva nitrata.


Materijal, uskladišten u luci, zaplijenjen je s ruskog broda prije šest godina i od tada nije preseljen na sigurnije mjesto.


Vlada je obećala da će pronaći odgovorne i da će krivci za tragediju odgovarati.