Bosanski krvnik

Stižu reakcije na presudu Mladiću, javio se Joe Biden. Obitelji žrtava: “On je živ, a mojih nema”

Hina

Foto Reuters

Foto Reuters

Nije on vrijedan naše djece, ali je važno da je presuđen genocid, rekla je Džafija HadžimulićVlada Republike Hrvatske pozdravila je u utorak pravomoćnu presudu kojom je Ratku Mladiću potvrđena najstroža kazna doživotnog zatvora i smatra je primjerenom.


“Vlada Republike Hrvatske pozdravlja današnju dugo očekivanu presudu Žalbenog vijeća Međunarodnog rezidualnog mehanizma za kaznene sudove kojom je Ratku Mladiću potvrđena najstroža kazna doživotnog zatvora i smatra je primjerenom”, navodi se u priopćenju Vlade.


Ističe se da je ovom presudom Ratko Mladić konačno i pravomoćno osuđen za neke od najtežih i najokrutnijih zločina počinjenih na tlu Bosne i Hercegovine, između ostaloga da je kao sudionik nekoliko udruženih zločinačkih poduhvata počinio genocid, najokrutnije zločine protiv čovječnosti te povrede pravila i običaja ratovanja, s ciljem da trajno iskorijeni Bošnjake i Hrvate s pojedinih područja Bosne i Hercegovine.


Nije osuđen za još tolika zlodjela
Međutim, Vlada je izrazila “nezadovoljstvo što u ovom pravomoćno okončanom postupku nije utvrđeno sudjelovanje i najviših dužnosnika Republike Srbije u tzv. sveobuhvatnom udruženom zločinačkom poduhvatu koji je rezultirao počinjenjem najtežih kršenja međunarodnog humanitarnog prava”.Također je izrazila žaljenje i nezadovoljstvo zbog toga što “Ratko Mladić nije optužen i osuđen za brojna zlodjela počinjena tijekom agresije na Republiku Hrvatsku, gdje je započeo svoj krvavi pohod nastavivši ga u Bosni i Hercegovini”.


“Nadamo se da će ova presuda donijeti barem djelomičan mir i satisfakciju žrtvama zlodjela Ratka Mladića i članovima njihovih obitelji”, stoji u priopćenju.


Joe Biden: Suosjećam sa svim žrtvama Mladićevih zločina


Na presudu doživotnog zatvora za bosanskog krvnika reagirao je i predsjednik SAD-a Joe Biden. On je u izjavi naglasio kako suosjeća sa svim žrtvama Mladićevih zločina.


“Prije gotovo 26 godina Mladić je naredio pogubljenje oko 8.000 nenaoružanih muškaraca i dječaka u Srebrenici. Vodio je brutalnu višegodišnju opsadu Sarajeva i bio je odgovaran za brojne zločine.


Danas je sud potvrdio njegove zločine i osudio ga za genocid”, poručuje se u izjavi iz Bijele kuće.Napominje kako je SAD puno učinio kako bi se Mladića izvelo pred lice pravde i dovelo na sud.


“SAD je pomogao u vođenju međunarodnih napora da se privedu pred lice pravde oni koji su počinili zločine u BiH i drugim dijelovima bivše Jugoslavije. Zahvalni smo na neumornom radu suda u Haagu tijekom proteklih 20 godina za slučajeve vezane za sukobe na Balkanu.


Pravda i pomirenje temelj su mira i stabilnosti za budućnost. Iskreno se nadam da će lider u regiji poštovati presudu i pojačati njen značaj. Danas sam uz sve preživjele obitelji žrtava Mladićevih zločina.


Nikada ne smijemo iz sjećanja izbrisati ovu tragediju”, stoji u izjavi američkog predsjednika.


“Plakala sam cijeli dan, sad mi je lakše”


Predstavnici obitelji srebreničkih i drugih žrtava terora generala Ratka Mladića pozdravili su pravomoćnu presudu Žalbenog vijeća Mehanizma za međunarodne kaznene sudove (MICT) kojom je osuđen na doživotnu kaznu zatvora ocjenjujući je važnim za ostvarenje pravde prema žrtvama.


Izricanje presude predstavnici stradalničkih udruženja i žrtava pratili su u Haagu, Srebrenici, Prijedoru i Sarajevu.


Šuhra Malić, koja je izgubila dvojicu sinova u Srebrenici rekla je kako joj je konačno lakše nakon izrečene presude Mladiću.


„Plakala sam cijeli dan, sad mi je lakše. Ovdje je toliko nišana (spomenika). Mene jako pogodi kada negiraju genocid“, rekla je emotivna Šuhra Malić.


„On je živ, a mojih nema“, dodala je .Džafija Hadžimulić, čiji su članovi obitelji također stradali, zadovoljna je presudom.


„Zadovoljna sam, nije on vrijedan naše djece, ali je važno da je presuđen genocid“, rekla je Hadžimulić.


Genocid, međutim, nije presuđen za Prijedor i još četiri mjesta u BiH, čime ondje nisu zadovoljni.


„Ovdje jest bio genocid i to je nama bilo bolno. Kod nas je cijelo susjedstvo pobijeno“, rekla je Ismeta iz Prijedora.


Snažan pljesak u Sarajevu


Pravna ekspertica i bivša časnica za vezu s Haškim tribunalom Vasvija Vidović rekla je kako nije bilo realno da će se genocid dosuditi u ostalim općinama u BiH u kojima su počinjeni zločini.


U Sarajevskoj vijećnici, gdje je organizirano praćeno izricanje presude, uslijedio je snažan pljesak nakon što su saznali da je Mladiću izrečena doživotna kazna zatvora.Ministrica vanjskih poslova i visoka dužnosnika bošnjačke SDA Bisera Turković među prvima je reagirala, a ocijenila je presudu Mladiću povijesnom.


„Presuda Ratku Mladiću je konačna i povijesna. Ima nemjerljiv značaj za budućnost BiH i cijele regije, jer se samo na istini i pravdi može graditi trajni mir i stabilnost. Mladić je jedan od glavnih izvršitelja genocida i dobio je zasluženu kaznu“, napisala je među prvima na Twitter nalogu Turković.


Dodik govori o pravdi


Predsjedavajući BiH Predsjedništva Milorad Dodik, bivši predsjednik Republike Srpske kaže da je ovime narušeno povjerenje u međunarodnu pravdu.


„Apsolutno takva vrsta pravde nije uspostavljena. Drugi cilj da se pomire narodi je zabluda. Haški sud je selektivno kažnjavao Srbe i doprinio da se produbi nepovjerenje, rekao je Dodik.


U Republici Srpskoj, očekivano, nezadovoljni su presudom generalu Mladiću. U središtu Banja Luke istaknut je plakat u kojemu se ističe da ne priznaju haške odluke.„Ti si ponos Srpske Republike”, piše na transparentu. U rodnoj općini Kalinoviku u istočnoj Bosni napravljen je mural s likom osuđenom ratnog zločinca, a njegov rođak Zoran Mladić rekao je kako je presuda nepravedna prema Srbima.


“Da je pravde ne bi ni bio tamo. On tamo ne pripada. Nikakav on zločin uradio nije. Ostat će legenda srpskog naroda, junak”, rekao je Zoran Mladić.


Brammertz: Mladić spada među najgore ratne zločince


Glavni tužitelj Mehanizma za međunarodne kaznene sudove (MICT) Serge Brammertz ocijenio je u utorak kako je iznimno važno to što je ratni zapovjednik vojske bosanskih Srba Ratko Mladić pravomoćno proglašen krivim za ratne zločine i osuđen na doživotni zatvor.


U izjavi objavljenoj na mrežnim stranicama MICT-a, Brammerz je nakon što je objavljena presuda Mladiću istaknuo kako je došlo vrijeme da se prihvati istina.


“Mladić se svrstava u red najvećih ratnih zločinaca u suvremenoj povijesti”, izjavio je Brammertz podsjećajući kako je Mladić koristio svoj zapovjedni položaj za napade na nedužne civile koji su ubijani, mučeni, silovani i protjerivani samo zbog svoje nacionalnosti i vjere.Kazao je i kako je osuđeni general bosanskih Srba odgovoran za raspirivanje entičke mrženje te stoga što je u oči lagao tisućama muškaraca i dječaka u Srebrenici čiju je likvidaciju zapovjedio.


“Mladića bi trebali osuditi svi odgovorni dužnosnici u bivšoj Jugoslaviji. Njegovo ime trebalo bi uvrstiti na popis najizopačenijih i najbrutalnijh osoba u povijesti”, istaknuo je Brammertz.


Upozorio je istodobno kako to nije presuda srpskom narodu nego samo Mladiću jer je i krivnja samo njegova a da priznanje i zašttu sada treba pružiti žrtvama, posebice onima koji su svjedočili tijekom suđenja.


Zaključio je porukom kako bi presuda Mladiću ipak trebala biti podsjetnik na pravdu koju tek valja postići jer diljem bivše Jugoslavije treba procesuirati na tisuće osumnjičenih za ratne zločine, u čemu je Tužiteljstvo MICT-a spremno pomoći.


Reakcije političara u BiH


Istaknuti političari u BiH odmah po izricanju presude Ratku Mladiću kojom je on pravomoćno osuđen na doživotni zatvor potpuno su oprečno reagirali pa su to učinili i članovi Predsjedništva BiH Milorad Dodik i Šefik Džaferović.


Dodik je novinarima u Banjoj Luci kazao kako je presuda Mladiću još jedna potvrda da Haaški sud “provodio selektivnu pravdu” te je time širio nepovjerenje među narodima u BiH.


Predsjedatelj Predsjedništva BiH tvrdi kako pravomoćnom presudom Mladiću žalbeno vijeće MICT-a nije dokazalo njegovu izravnu odgovornost za ratne zločine dok su u Den Haagu optužbi oslobođeni drugi koje on smatra izravnim počiniteljima.“Kakva je to pravda kada ovo suđenje sa slobode gledaju Naser Orić, Ante Gotovina, Atif Dudaković i mnogi drugi koji su počinili zločine prema Srbima, a oni su danas zaštićeni mehanizmom međunarodne nepravde”, kazao je Dodik koji je komentiranje presude Mladiću iskoristio i kako bi ponovo zanijekao sudski potvrđene činjenice o genocidu u Srebrenici.


“Pokušava se napraviti mit o genicidu u Srebrenici, a genocida nije bilo”, kazao je Dodik.


Za razliku od njega, bošnjački čan državnog vrha BiH Džaferović je na konfereniji za novinstvo u Sarajevu kazao kako je najvažnije to da će Mladić ubuduće uvijek biti sinonimom za ratne zločine “i ništa više”.


“Važno je da su pred licem cijelog svijeta njegova zlodjela nazvana pravim imenom”, istaknuo je Džaferović.


Naglasio je kako je nakon okončanja sudskih postupaka u Den Haagu vezanih uz rat u BiH postalo nedvojbeno i dokazano da je rat što su ga predvodili Mladić i Radovan Karadžić bio udruženi zločinački pothvat s ciljem entičkog čišćenja.


“Rad Haaškog tribunala ima neprocjenjivi povijesni značaj za postizanje pravde i istine, a bez toga ne može biti mira u regiji”, kazao je Džaferović pozvavši sve u BiH da presude tog suda što prije prihvate jer će se to u konačnici morati dogoditi.


Podsjetio je ipak kako u BiH na procesuiranje čeka više od 800 predmeta ratnih zločina koje je Haaški tribunal ranije prepustio Tužiteljstvu BiH, te je pozvao da se što prije otvore sudski postupci a odgovorni za ratne zločine što prije kazne.