Bunt

Srbi ne vjeruju Vučiću, prosvjedi se nastavljaju

Branko Podgornik

Foto Reuters

Foto Reuters

Promatrači vjeruju da je vlada popustila zato što se u Srbiji 3. travnja trebaju održati izbori, međutim ekološki pokreti najavljuju nastavak prosvjedaVlada Srbije iznenada je prošlog tjedna oduzela licencu englesko-australskoj rudarskoj kompaniji Rio Tinto za vađenje litija na području Loznice, za jednu od najvećih stranih investicija u Srbiji u vrijednosti od 1,8 milijardi eura.


Taj potez je premijerka Ana Brnabić objavila nakon višemjesečnih masovnih prosvjeda građana zbog mogućih ekoloških posljedica vađenja tog dragocjenog metala u dolini rijeke Jadar.


– Sve su dozvole poništene, stavili smo točku na Rio Tinto u Srbiji, rekla je premijerka Brnabić, očito nastojeći smiriti bunt koji je pod vodstvom brojnih ekoloških udruga tresao Srbiju posljednjih mjeseci prošle godine.


Ekološki pokreti
Promatrači vjeruju da je vlada popustila prosvjednicima zato što se u Srbiji 3. travnja trebaju održati izbori na kojima se biraju predsjednik Republike i zastupnici Narodne skupštine. Nema sumnje, odluka Vlade popravit će predizbornu poziciju predsjednika Aleksandra Vučića koji je i sam bio iznenađen silinom prosvjeda protiv planova za vađenje litija kod Loznice.


Međutim, dobro organizirani ekološki pokreti najavljuju nastavak prosvjeda jer smatraju da je odluka vlade samo manevar kojim se projekt rudnika privremeno zaustavlja kako bi se mogao nastaviti kada prođu izbori.


Vođa pokreta »Kreni-promijeni« Savo Manojlović jučer je ustvrdio da je prostorni plan na području Jadra, kojim se omogućuje rudarenje, vlada ukinula na neispravan način kako bi kompanija Rio Tinto mogla osporiti odluku.


– Očito je da je moratorijem od jedne godine, koji je predlagao predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, te ovim neispravnim ukidanjem uredbe, trebalo projekt stopirati do izbora, kazao je Manojlović, najavljujući nove prosvjede za četvrtak dok god vlada ne ispuni još dva uvjeta prosvjednika.


To su »ukidanje uredbe na pravno ispravan način i uvođenje zabrane za rudarenje bora i litija« u Srbiji, istaknuo je Manojlović.


Sumnja prosvjednika


Sumnju prosvjednika u namjere vlade potaknula je i jučerašnja izjava ministrice energetike i rudarstva Zorane Mihajlović koja je rekla da se »ne smije dopustiti zaustavljanje rudarstva u Srbiji«, uz napomenu kako ta zemlja propušta šansu da među prvima u Europi dobije kompletan lanac proizvodnje.


– Litij, bakar i zlato su kritične mineralne sirovine u svijetu, a Srbija je bogata tim sirovinama. Potpuno je neshvatljivo govoriti da treba zaustaviti rudarstvo u našoj zemlji, jer nije istina da je Srbija samo poljoprivredna zemlja, da nema potrebe za razvoj industrije, rudarstva, kazala je ministrica.


Dodala je kako je »ideja bila da imamo rudnik litija, tvornicu baterija i tvornicu električnih vozila, čime bi Srbija povećala rast bruto domaćeg proizvoda za još 15 milijardi eura«.


Litij je rijetka i sve traženija sirovina jer se upotrebljava za proizvodnju baterija, osobito onih za električne automobile. Svjetska banka procjenjuje da će se globalna proizvodnja tog metala morati povećati za 500 posto do 2050. godine.


Rio Tinto je priopćio da je »krajnje zabrinut« zbog odluke srpske vlade i da »razmatra legalnu bazu odluke«. Predsjednik Vučić je ranije rekao da će za otvaranje spornog rudnika biti potrebni ekološka studija i provođenje referenduma.