Mitch McConnell

Šef Republikanaca u Senatu shvatio nakon 13 dana: Trump je potaknuo gomilu na upad u Kapitol

Hina

Foto Reuters

Foto Reuters

„Gomila je hranjenja lažima. Isprovocirali su ju predsjednik i drugi moćni ljudi“, rekao je McConnell u govoru u SenatuČelnik republikanske većine u američkom Senatu Mitch McConnell u utorak je optužio predsjednika Donalda Trumpa, kolegu republikanca, da je izazvao nemire 6. siječnja kada je gomila njegovih pristaša upala u Kapitol.


„Gomila je hranjenja lažima. Isprovocirali su ju predsjednik i drugi moćni ljudi“, rekao je McConnell u govoru u Senatu.


Američki Zastupnički dom prošlu je srijedu po drugi put glasao za opoziv Donalda Trumpa. Senat tek treba odrediti datum za proces kojim će potvrditi ili odbaciti opoziv.
McConnell je prošli tjedan rekao kako će poslušati argumente tijekom suđenja u Senatu prije no što će odlučiti treba li opozvati američkog predsjednika zbog poticanja pobune koja je rezultirala opsadom sjedišta američke demokracije.


Demokratski čelnik u Senatu Chuck Schumer, koji će postati čelnik većine u narednim danima, nakon što su demokrati pobijedili na izborima za Senat u Georgiji, u tom je tijelu rekao da je Trump „prijetnja ustavnom poretku, bio on na vlasti ili ne“.


Schumer je dodao da će, ako Trump bude opozvan, Senat glasati i o tome da mu se zabrani ponovna kandidatura za predsjednika.


Trumpovi pobornici 6. siječnja su upali u Kapitol u kojem je trajalo potvrđivanje izborne pobjede Joea Bidena čija je inauguracija u srijedu.


Sjednica je bila odgođena za nekoliko sati, a u nasilnom upadu u Kapitol živote je izgubilo petero ljudi, uključujući policajca.