"Obavljaju radnje"

SAD optužuje Rusiju: “Porazmjestili ste agente zadužene izazvati povod za invaziju na Ukrajinu”

Hina

Foto Reuters

Foto Reuters

Ruski agenti već su počeli lažirati ukrajinske provokacije u državi i na društvenim mrežama kako bi opravdali rusku intervenciju, tvrdi američki dužnosnikSjedinjene Države optužile su u petak Rusiju da je “već porazmjestila” agente u Ukrajini zadužene za stvaranje ozračja u kojem će izazvati “povod za rusku invaziju”, a što je Kremlj odmah odbacio.


“Rusija obavlja radnje kako bi stvorila povod za invaziju, a to uključuje agente zadužene za sabotažu i širenje informacija o tome da Ukrajina priprema skorašnji napad na ruske snage na istoku Ukrajine”, rekao je visoki američki dužnosnik predstavljajući obavještajne podatke kojima raspolaže Washington.


Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov u petak je odmah odbacio kao “neutemeljene” informacije navode zapadnih medija da Moskva priprema provokacije na istoku Ukrajine, prenijela je agencija TASS.
“Ruski agenti već su počeli lažirati ukrajinske provokacije u državi i na društvenim mrežama kako bi opravdali rusku intervenciju i posijali podjele u Ukrajini”, citira Reuters američkog dužnosnika.


Američka vlada već nekoliko tjedana upozorava na mogućnost da Moskva stvara “povod” kako bi krenula u akciju, a već je nagomilala gotovo 100.000 vojnika uz granicu s Ukrajinom kako bi bila spremna za ofenzivu.


Jake Sullivan, savjetnik za nacionalnu sigurnost američkog predsjednika Joea Bidena, takvo je upozorenje izrekao u četvrtak novinarima te je obećao iznijeti pojedinosti o zaključcima američkih obavještajaca.


Sullivan je također rekao da prema američkim agentima Kremlj još nije donio konačnu odluku o mogućem napadu.


“Takvu sam strategiju već vidjeli 2014.”, kada je Rusija pripojila ukrajinski poluotok Krim. “Ponovno pripremaju takvu strategiju”, upozorio je Jake Sullivan.


Visoki američki dužnosnik koji je pojedinosti iznio u petak, rekao je da Washington “raspolaže informacijama o tome da je Rusija već porazmjestila skupinu agenata zaduženih za širenje lažnih informacija na istoku Ukrajine”.


“Ti su agenti uvježbani za urbanu gerilu i korištenje eksploziva kojim će izvesti sabotažne radnje protiv snaga koje su saveznice Rusiji”, a predstavljat će se kao Ukrajinci, dodao je dužnosnik.