Bivši predsjednik Francuske

Ruski milijuni: Pokrenuta istraga protiv Sarkozyja za zloupotrebu položaja

Hina

Foto Reuters

Foto Reuters

Sud pokušava provjeriti je li bivši šef države djelovao kao savjetnik, što bi bilo savršeno legalno ili se bavio potencijalno kriminalnim lobiranjem u ime ruskih oligarhaFrancusko financijsko državno odvjetništvo (PNF) pokrenulo je istragu o zlouporabi položaja u sklopu konzultantskih aktivnosti u Rusiji bivšeg francuskog predsjednika Nicolasa Sarkozyja, doznaje se u petak od izvora bliskih istrazi.


PNF je potvrdio agenciji France presse da je pokrenuo istragu o zlouporabi položaja ali i zbog kriminala i prekršaja i drugih.


Portal Mediapart prenosi da se time od ljeta 2020. bavi antikorupcijski sud, nakon izvještaja financijski obavještajnih službi Tracfin da je Sarkozyja plaćalo rusko osiguravajuće društvo Reso Garantia koje kontroliraju dvojica ruskih milijardera Sergej i Nikolaj Sarkisov.
“Sud pokušava provjeriti je li bivši šef države djelovao kao savjetnik, što bi bilo savršeno legalno ili se bavio potencijalno kriminalnim lobiranjem u ime ruskih oligarha”, piše potral.


Ugovor zaključen 2019. odnosi se na nekoliko godina i iznos od tri milijuna eura. Nicolas Sarkozy je već početkom 2020. primio uplatu od 500.000 po tom ugovoru, dodaje Mediapart.


Reso Garantia, utemeljeno 1991. je jedno od glavnih osiguravajućih društava u Rusiji, specijalizirano za automobilsko osiguranje s više od 34.000 agenata i 11 milijuna klijenata.


Francuska osiguravajuća kuća AXA je 2007. zaključila ugovor s dioničarima kuće Reso Garantia o kupovini udjela od 36,7 posto u toj tvrtki za oko 810 milijuna eura.


Mediapart prenosi da je AXA važan klijent odvjetničkog ureda Realyze, koji je 1987. s partnerima osnovao Nicolas Sarkozy.