Za 14 dana

Republikanci traže da izborno povjerenstvo Michigana odgodi ovjeru rezultata

Hina

Foto Reuters

Foto Reuters

U pismu republikanci traže potpunu provjeru glasova u okrugu Wayne u kojem se nalazi većinski crnački grad Detroit, a pozivaju se na "nepravilnosti" u okrugu što nisu potkrijepili dokazimaRepublikanski nacionalni odbor i Republikanska stranka države Michigan u subotu su pisali izbornom povjerenstvu Michigana tražeći odgodu potvrde izbornih rezultata za 14 dana kako bi se provela provjera glasova u najvećem izbornom okrugu te države.


Povjerenstvo, u kojem su po dvoje demokrata i republikanaca, treba se sastati 23. studenog kako bi potvrdilo izborne rezultate, za što ima 20 dana vremena.


U pismu republikanci traže potpunu provjeru glasova u okrugu Wayne u kojem se nalazi većinski crnački grad Detroit, a pozivaju se na “nepravilnosti” u okrugu što nisu potkrijepili dokazima.
Okrug Wayne našao se u središtu nastojanja Trumpa i njegovog tima da preokrenu rezultat predsjedničkih izbora 3. studenog u državama koje su bile odlučujuće za pobjedu demokratskog kandidata Joea Bidena.


Dvoje republikanaca iz izbornog povjerenstva okruga ovoga tjedna pokušalo je povući svoje glasove za potvrdu izbornog rezultata u Wayneu.


Oni prvo nisu htjeli potvrditi ishod izbora a potom su nakon žestoke reakcije javnosti promijenili stav i potvrdili rezultate da bi potom tražili da povuku svoje glasove.


Državna tajnica Michigana, demokratkinja Jocelyn Benson, rekla je da se njihova potvrda rezultata ne može promijeniti.


Njen je ured u petak preporučio ovjeru rezultate po kojima je Biden u Michiganu pobijedio Trumpa za 154.187 glasova.


Ured državne tajnice je rekao da postoje manje greške pri upisu glasova u izvješćima ali da su “tipične ljudske greške slične onima koje su se događale i na prethodnim izborima” te da nisu utjecale na konačni rezultat.


Strategija ostanka na vlasti aktualnog predsjednika Donalda Trumpa sve je više usredotočena na uvjeravanje republikanskih zastupnika da interveniraju u njegovo ime u ključnim saveznim državama u kojima je njegov demokratski protukandidat na izborima, Joe Biden, pobijedio.


Biden je u izbornom kolegiju osvojio 306 elektorskih glasova prema Trumpovih osvojenih 232, što je znatno iznad 270 glasova koliko je potrebno za pobjedu.


Trump i njegovi saveznici u četvrtak su izgubili tri presude u pokušaju da spriječe proglašenje demokrata Bidena izbornim pobjednikom. Zahtjeve njegovih odvjetnika odbacili su suci u Georgiji, Pennysylvaniji i Arizoni.


Trump se u petak sastao sa čelnikom senatske manjine u Michiganu Mikeom Shirkeyem i predsjednikom tamošnjeg Zastupničkog doma Leejem Chatfieldom, u vrijeme kada pokušava osporiti pobjedu izabranog predsjednika Bidena na temelju ničim dokazanih optužbi za izbornu prevaru.


Dvojica republikanskih zastupnika imaju ključnu ulogu u dodjeli elektorskih glasova Michigana izabranom predsjedniku Joeu Bidenu.


No dvojica republikanaca su nakon sastanka rekli da nemaju informacija koje bi promijenile ishod izbora.


“Kao čelnici u zakonodavnom domu poštovat ćemo zakon i uobičajeni proces glede elektora Michigana”, napisali su Shirkey i Chatfield u zajedničkoj izjavi.


U subotu je Trump, međutim, rekao da mediji krivo tumače izjavu i tvitao da će se pokazati “masovna izborna prijevara!”.


U izjavi su Shirkey i Chatfield napisali i kako imaju puno povjerenje u proces provjere izbornog procesa koji vode nadležni odbori senata i zastupničkog doma Michigana.


Američka savezna država Georgia potvrdila je izabranoga demokratskog predsjednika Joea Bidena kao pobjednika izbora 3. studenoga u državi pošto je u četvrtak završeno ručno prebrojavanje glasova, rekao je državni tajnik Brad Raffensperger.


Biden je prvi demokratski kandidat koji je pobijedio u Georgiji od Billa Clintona 1992.