Ruski predsjednik

Putin i Biden završili prvu rundu razgovora nakon gotovo dva sata

Hina

Foto Reuters

Foto Reuters

Biden i Putin rukovali su se i ušli u vilu na samit na kojem se očekuje da će dvojica predsjednika predstaviti svoje "crvene linije" ali i dotaknuti se zajedničkih interesaPrva runda razgovora u užem sastavu između ruskog predsjednika Vladimira Putina i američkog predsjednika Joea Bidena završena je nakon gotovo dva sata, u srijedu je izvijestila novinska agencija TASS citirajući glasnogovornika Kremlja, Dmitrija Peskova.


Dva čelnika će napraviti kratki predah prije nego što se ponovno sastanu u širem sastavu, prenijela je novinska agencija RIA.


Američki i ruski predsjednik održavaju samit u srijedu u ženevskoj Vili Grange.


Čemu se nada Putin
Ruski predsjednik Vladimir Putin u srijedu je rekao da se nada da će sastanak s američkim predsjednikom Joeom Bidenom biti produktivan.


“Gospodine predsjedniče, želim vam zahvaliti na inicijativi da se sastanemo danas”, rekao je Putin, sjedeći pokraj Bidena, uz ministre vanjskih poslova obiju zemalja, Sergeja Lavrova i Antonyja Blinkena.


Biden je rekao da će s ruskim predsjednikom pokušati odrediti područja suradnje i zajedničkih interesa.


“Uvijek je bolje sastati se licem u lice”, rekao je Biden.


Američki i ruski predsjednik započeli su razgovore u srijedu u ženevskoj Vili Grange.


Na njezinu su ulazu stali pred novinare zajedno sa švicarskim predsjednikom Guy Parmelinom koji im je poželio plodonosne razgovore u interesu njihove dvije zemlje i svijeta.


Prije ulaska u vilu dvojica predsjednika su se rukovala.


Sastanak bi trebao trajati četiri do pet sati, a oba čelnika namjeravaju odmah nakon njega krenuti prema svojim zemljama.


Prije toga, odvojeno će izaći pred novinare.


Samit u gradu mira


Američki i ruski predsjednik Joe Biden i Vladimir Putin započeli su razgovore u srijedu u ženevskoj Vili Grange na čijem su ulazu stali pred novinare zajedno sa švicarskim predsjednikom Guy Parmelinom koji im je poželio plodonosne razgovore u interesu njihove dvije zemlje i svijeta.


“Želim vam plodonosni dijalog u interesu vaših dviju zemalja i svijeta”, rekao je Parmelin ispred vile, dok su mu s lijeve i desne strane stajali Biden i Putin.


Naglasio je da je za Švicarsku “čast i zadovoljstvo” ugostiti samit u Ženevi, “gradu mira”.


Švicarska je snažno lobirala da ugosti samit Biden-Putin, a Ženeva ima dugu povijest raznih sastanaka na vrhu.


Nakon kratke izjave švicarskog predsjednika, Biden i Putin rukovali su se i ušli u vilu na samit na kojem se očekuje da će dvojica predsjednika predstaviti svoje “crvene linije” ali i dotaknuti se zajedničkih interesa.Susret je praćen velikim očekivanjima, piše agencija dpa, dok BBC navodi da ‘resetiranja’ odnosa vjerojatno neće biti.


Umanjuju očekivanja od susreta


Kremlj i Bijela kuća pokušali su umanjiti očekivanja od susreta do kojeg dolazi na kraju Bidenova prvog višednevnog posjeta Europi u svojstvu američkog predsjednika, tijekom kojeg je posljednjih dana imao susrete s čelnicima skupine G7 – najrazvijenijih zemalja svijeta, sa svojim partnerima u NATO-u te s čelnicima Europske unije.


“Jasno ću dati do znanja predsjedniku Putinu da postoje područja na kojima možemo surađivati ako se za to odluči”, rekao je Biden. A za područja u kojima se ne slažu kazao je “da će jasno dati do znanja gdje su crvene linije”.


Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov rekao je u srijedu za ruske medije da će na sastanku s američkim predsjednikom Putin također istaknuti “crvene linije” koje se ne mogu prijeći.


“Bez sumnje, svaka zemlja jasno određuje svoje crvene linije. S tim u vezi, predsjednik Putin to čini vrlo jasno”, rekao je.


“Siguran sam da će on u razgovoru s gospodinom Bidenom ponoviti te crvene linije”, naglasio je Peskov.