Filantrop u nevolji

Procurili lascivni mailovi koje je Bill Gates razmjenjivao sa svojom zaposlenicom

Portal Novi list

Foto Reuters

Foto Reuters

Glasnogovornik Microsofta mailove je opisao kao "flert", ali ne "otvoreno seksualnog" sadržaja i rekao da je Gates razgovarao o susretu sa zaposlenicom izvan poslaThe Wall Street Journal objavio je neugodnu priču po osnivača Microsofta Billa Gatesa. U vrijeme dok je još bio predsjednik uprave ovog softverskog diva razmjenjivao je lascivne mailove s jednom zaposlenicom svoje tvrtke.


Slučaj se dogodio prije 10 godina, dok je Gates još bio oženjen. Prema WSJ-u Gatesa su na te neprimjerene mailove upozorila dvojica visokih menadžera, prenosi tportal.


Gates navodno nije porekao razmjenu ljubavnih poruka. Kad su ga menadžeri suočili s onime što radi obećao im je da će prekinuti daljnju komunikaciju.


“Flert, ali ne otvoreno seksualan”
Menadžeri na tome nisu stali, o svemu su obavijestili i neke članove odbora kompanije. No, oni su odlučili da nije potrebno ništa dodatno poduzeti, jer nije bilo fizičke interakcije između Gatesa i spomenute zaposlenice.


Glasnogovornik Microsofta izjavio je da je tvrtka 2008. godine bila obaviještena o razmjeni e-pošte iz 2007. godine. Žena u pitanju, tvrdi glasnogovornik Frank Show, nije se žalila na incident.


On je mailove opisao kao “flert”, ali ne “otvoreno seksualnog” sadržaja i rekao da je Gates razgovarao o susretu sa zaposlenicom izvan posla.


Dok je Shaw za The Verge potvrdio točnost pisanja Wall Street Journala, glasnogovornik Billa Gatesa dao im je sasvim suprotnu izjavu: “Ove tvrdnje su lažne, reciklirane glasine iz izvora koji nemaju izravno saznanje, a u nekim slučajevima imaju značajan sukob interesa”.


Podnio ostavku, pa se razveo s Melindom


Godine 2019. neki su članovi Microsoftovog odbora sugerirali da bi Gates trebao odstupiti jer se vodila istraga o navodnoj aferi sa zaposlenicom.


Gates je podnio ostavku u odboru u ožujku 2020., prije nego što je istraga završena.


Zaposlenica je navodno u pismu odboru napisala da je imala višegodišnji seksualni odnos s Gatesom. On i Melinda French Gates, koji su bili u braku 27 godina, u kolovozu su dovršili razvod.


Razvod između Billa Gatesa i Melinde French Gates, dvoje utemeljitelja jedne od najvećih privatnih humanitarnih zaklada, službeno je zaključen ovoga ljeta.


Zahtjev za razvod bračni par je podnio 3. svibnja nakon 27 godina braka, ali su oboje obećali da će nastaviti zajedno filantropski rad.


Njihova zaklada službenog naziva Bill & Melinda Gates Foundation sa sjedištem u Seattleu, postala je jedan od najutjecajnijih i najsnažnijih pokretača za globalno javno zdravlje i u protekla dva desetljeća potrošila je više od 50 milijarda dolara u borbi protiv siromaštva i bolesti.


Gatesovi su provodili diljem svijeta hvaljene programe na iskorjenjivanju malarije i polija dječje pothranjenosti te investirali u istraživanje lijekova.


Zaklada je lani obećala oko 1,75 milijarda dolara pomoći za suzbijanje covida-19, piše tportal.