Alexander Lukašenko

Posljednji europski diktator prijeti novinarima: “Trebali biste fotografirati kombajne, a ne prosvjede”

Hina

Foto Reuters

Foto Reuters

Pričajte nam o tim običnim ljudima, marljivim radnicima koji hrane našu zemlju. Svi oni će trčati sutra u trgovine kako bi kupili komad kruha za sebe, djecu, rođake i prijatelje, poručio im je LukašenkoBjeloruski predsjednik Alexander Lukašenko u četvrtak je zaprijetio protjerivanjem stranih novinara koje je optužio za poticanje prosvjeda protiv njega uoči predsjedničkih izbora u kolovozu i pozvao ih da se, umjesto na prosvjede, usredotoče na pisanje o žetvi.


Lukašenko (65), poznat kao “posljednji europski diktator”, suočava se s najvećim izazovima u svojoj vladavini. U zemlji raste bijes zbog njegovog odgovora na pandemiju koronavirusa, gospodarskih posljedica i kršenja ljudskih prava.


Dvojica njegovih glavnih protivnika na izborima su u zatvoru, a još jedan je diskvalificiran s predsjedničkih izbora koji se trebaju održati 9. kolovoza, što je natjeralo oporbu da se okupi oko supruge jednog kandidata.
“Oni pozivaju na nerede. Zašto to tolerirate?”, rekao je Lukašenko na sastanku vlade i optužio medije za organiziranje prosvjeda i nizanje “uvreda za uvredom”.


“Ne treba čekati kraj predizborne kampanje. Protjerajte ih odavde ako ne poštuju naše zakone i pozivaju ljude na Majdan.”


Lukašenko je optužio oporbene prosvjednike da ga žele svrgnuti s vlasti na isti način kako je svrgnut ukrajinski predsjednik Viktor Janukovič, kojeg je podržavala Rusija, na uličnim prosvjedima 2014.


Pozvao je novinare da pozornost usmjere na druge teme. “Neka odu na polje gdje se danas vodi stvarna bitka, bitka za žetvu”, rekao je Lukašenko.


“Trebali bi fotografirati kombajne. Pričajte nam o tim običnim ljudima, marljivim radnicima koji hrane našu zemlju. Svi oni će trčati sutra u trgovine kako bi kupili komad kruha za sebe, djecu, rođake i prijatelje.”


Policija je prošli tjedan uhitila stotine ljudi nakon što je središnje izborno povjerenstvo odbilo registrirati neke oporbene kandidate, kako bi se osigurala još jedna pobjeda Lukašenka koji je na vlasti 26 godina.


Aktivisti za ljudska prava rekli su da je od početka predizborne kampanje uhićeno više od 1100 ljudi, uključujući novinare.