Trumpov državni tajnik

Mike Pompeo: SAD smatra da Kina provodi genocid nad Ujgurima

Hina

Foto Reuters

Foto Reuters

Mislim da taj genocid još traje i da svjedočimo sustavnom pokušaju Kine da uništi Ujgure", naglasio je Pompeo u priopćenjuSjedinjene Države smatraju da Kina “provodi genocid” nad ujgurskim muslimanima u području Xinjianga, izjavio je u utorak američki državni tajnik u odlasku Mike Pompeo uoči ulaska Joea Bidena u Bijeli kuću.


“Mislim da taj genocid još traje i da svjedočimo sustavnom pokušaju Kine da uništi Ujgure”, naglasio je u priopćenju.


On je spomenuo “zločine protiv čovječnosti koje kineske vlasti provode protiv Ujgura i drugih etničkih i vjerskih manjina Xinjianga najmanje od ožujka 2017.”.
Novoizabrani predsjednik Joe Biden je prije izbora u studenom, prema priopćenju koju je njegov tim za kampanju objavio u kolovozu, ocijenio da represija nad tom muslimanskom manjinom predstavlja “genocid autoritarne vlade Kine”.


“Sjedinjene Države pozivaju Narodnu Republiku Kinu da odmah oslobodi sve samovoljno zatočene osobe i okonča svoj sustav zatvaranja i logora, kućnog pritvora i prisilnog rada”, nabrojao je Mike Pompeo.


Prema stranim stručnjacima, više od milijun Ujgura se nalazi u zatvorima i kampovima za politički preodgoj.


Peking to poriče i tvrdi da se radi o centrima za stručno osposobljavanje kako bi Ujgure udaljila od terorizma i separatizma nakon napada koji im se pripisuju.