Prijatelj Hrvatske

Plenković: Sassoli je bio veliki političar, veliki čovjek

Hina

Foto Reuters

Foto Reuters

Hrvatski premijer odao je počast pokojnom predsjedniku Europskog parlamentaDavid Sassoli “bio je velik političar, velik čovjek, Talijan, Europljanin, prijatelj Hrvatske”, rekao je premijer Andrej Plenković u ponedjeljak uoči odavanja počasti pokojnom predsjedniku Europskog parlamenta.


David Sassoli “bio je veliki političar, veliki čovjek, Talijan, Europljanin, prijatelj Hrvatske, čovjek s kojim sam radio u EP-u prije nekoliko godina, predsjednik EP-a u vrijeme prvog hrvatskog predsjedanja Vijećem EU-a i, naravno, kolega s kojim sam se često viđao na početku svakog Europskog vijeća”, rekao je Plenković novinarima u Strasbourgu.


David Maria Sassoli, rođen u Firenci 30. svibnja 1956., bio je dugogodišnji novinar prije nego što je 2009. izabran u EP, a desetljeće poslije zasjeo na čelo te institucije.
Preminuo je 11. siječnja u bolnici u Avianu gdje je bio hospitaliziran od 26. prosinca “zbog teških komplikacija disfunkcije imunološkog sustava”.


Plenković je dodao da je Sassoli bio čovjek koji “nas je dobro poznavao, podržavao put Hrvatske i prema šengenskom prostoru i prema europodručju”.


“S obzirom da je riječ o čovjeku koji se istinski davao i gradio mostove u ovoj kući europske demokracije, a to je EP, i osobno mi je žao da nas je prerano napustio”, rekao je hrvatski premijer.


Plenković se prije odavanja počasti pokojnom predsjedniku EP-a susreo s obnašateljicom dužnosti predsjednice EP-a Robertom Metsolom koja bi mogla naslijediti Sassolija.


“Vjerujemo da će EP pod njezinim predsjedanjem u prvoj polovici 2022. usvojiti pozitivno mišljenje o pristupanju Hrvatske u eurozonu”, tvitao je premijer.


Europski parlament odao počast Sassoliju


Europski parlament je u ponedjeljak, na početku prve plenarne sjednice ove godine, odao počast svom pokojnom predsjedniku Davidu Sassoliju koji je preminuo prošlog tjedna.


Na ceremoniji su, uz eurozastupnike, bili Sassolijeva obitelj, nekoliko premijera članica EU-a, a među njima i hrvatski premijer Andrej Plenković, i drugi europski dužnosnici.


Bivši talijanski premijer Enrico Letta je u govoru u Europskom parlamentu rekao kako je “David snažno vjerovao da se demokracija ne može uzimati zdravo za gotovo i da se za nju treba boriti, braniti je, da demokracija nije dar, već postignuće koje treba iznova postizati”.


“Njegova ideja Europe i njezinih institucija bila je: otvorena ljudima i bliska njihovim potrebama”, dodao je Letta i pozvao europske političare da ostanu posvećeni Konferenciji o budućnosti Europe i osiguraju njezin uspjeh u čast Sassoliju.


Letta je istaknuo da je Sassolijeva odluka da otvori vrata EP-a 2020., kada su se mnoge institucije u svijetu zatvorile, bila “osporavana, uzrokovala podjele, ali zato hrabra” i pomogla EU-u da se bori s pandemijom koronavirusa.


Europa treba novi projekt nade


Sassolijev dvoipogodišnji mandat na čelu EP-a trebao je završiti krajem siječnja.


Vršiteljica dužnosti predsjednika EP-a je potpredsjednica Roberta Metsola, malteška političarka koja bi ga mogla naslijediti. “Njegove riječi su nas inspirirale, a njegova djela motivirala”, rekla je Metsola.


“Ono što Europa treba, što najviše treba, novi je projekt nade. Mislim da taj projekt možemo izgraditi oko tri snažne osi: Europe koja je inovativna, Europe koja štiti te Europe koja vodi i osvjetljava poput svjetionika”, rekao je Sassoli na Europskom vijeću u prosincu, na što je podsjetio predsjednik Europskog vijeća Charles Michel.


Francuski predsjednik Emmanuel Macron istaknuo je Sassolijevu “skromnost” i pohvalio ga što je “čvrsto branio” europske vrijednosti.


Između govora europskih političara, violončelistica Anne Gastinel izvela je suitu u Es-duru i suitu u G-duru Johanna Sebastiana Bacha.


Kvartet Filharmonijskog orkestra u Strasbourgu i sopranistica Francesca Sorteni izveli su na kraju Odu radosti, himnu Unije.