Cijena divlja

Pfizerovo cjepivo poskupjelo već dva puta, bugarski premijer otkrio koliko ga EU sad plaća

Portal Novi list

Foto Reuters

Foto Reuters

U nedavnoj raspodjeli 10 milijuna doza Pfizerova cjepiva Hrvatska je osigurala 747 tisuća dodatnih doza, što znači da bi nam ukupno trebalo biti isporučeno 1,8 milijuna dozaPfizerovo cjepivo koštalo je 12 eura, potom 15,50 eura, a Europska komisija sada potpisuje ugovore po cijeni od 19,5 eura, otkrio je bugarski premijer Bojko Borisov u izjavi koju prenose bugarski mediji.


U nedavnoj raspodjeli 10 milijuna doza Pfizerova cjepiva, čiju je ubrzanu isporuku dogovorila Komisija, Bugarska je dobila najviše dodatnih doza, oko 1,26 milijuna, a Hrvatska je odmah iza nje sa 747 tisuća dodatnih doza, piše Večernji.


Po riječima bugarskog premijera, ispada da bi te dodatne doze mogle biti skuplje plaćene jer cijena cjepiva BionTecha i Pfizera raste.
To se cjepivo, inače, pokazuje kao najpouzdanije u isporukama ugovorenih količina.


Europska komisija nikad nije otkrivala cijene po kojima je dogovorila različita cjepiva prošle godine, no iz belgijske vlade u prosincu je nakratko procurio cjenik prema kojemu ispada da je cjepivo AstraZenece koštalo EU 1,78 eura po dozi, a Pfizer/BioNTechovo 12 eura po dozi.


Do kraja drugog tromjesečja, zajedno s ubrzanih, dodatnih 747 tisuća doza, Hrvatskoj bi ukupno trebalo biti isporučeno 1,8 milijuna doza Pfizer/BioNTechova cjepiva, neslužbeno doznaje Večernji od upućenih izvora u EU.


Bugarski premijer Borisov u svom je istupu dodao da se trenutačno pregovara i potpisuje ugovor o 900 milijuna doza cjepiva po 19,5 eura, što je trošak od 18 milijardi eura za daljnje kampanje cijepljenja, vjerojatno na jesen, zimu i tijekom sljedeće godine.


Stoga i državni proračuni svih zemalja članica trebaju pronaći sve veće iznose za cjepiva, zaključio je bugarski premijer.