Poglavar SPC

Od korone umro crnogorski mitropolit Amfilohije, čuven po svojim kletvama i huškanju na rat

Hina, Portal Novi list

Foto Reuters

Foto Reuters

Mitropolitu Amfilohiju potvrđen je koronavirus 6. listopada, kada je i primljen u bolnicuPoglavar Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori Amfilohije (83) umro je petak od posljedica koronavirusa.


Kako je priopćila Mitropolija crnogorsko-primorska, mitropolit je umro jutros u Kliničkom centru Crne Gore.


Mitropolitu Amfilohiju potvrđen je koronavirus 6. listopada, kada je i primljen u bolnicu. Njegovo zdravstveno stanje se popravilo, a test napravljen 20. listopada pokazao da je negativan na covid-19.
Međutim, kako je priopćeno, stanje mu se naglo se pogoršalo u nedjelju kada je primijećeno otežano disanje.


Predvodio masovne prosvjede


Pojedini mediji u Srbiji sinoć su objavili da je Amfilohije preminuo, nakon čega su se bili oglasili liječnici Kliničkog centra koji su priopćili da je stanje mitropolitaa teško, ali da je i dalje živ.


Amfilohije je bio dugogodišnji mitropolit crnogorsko-primorski, a ranije i episkop banatski (1985. – 1990). Bio je drugi po rangu među episkopima u hijerarhiji SPC-a, odmah nakon patrijarha srpskog Irineja.


Tijekom 2020. godine predvodio je masovne prosvjede protiv zakona o slobodi vjeroispovjesti, za koji je SPC tvrdila da je „paravan za otimanje njene imovine“.


Kletve i ratno huškanje


Pod njegovim utjecajem uoči parlamentarnih izbora formirana je prosrpska koalicija „Za budućnost Crne Gore“, na čije je čelo, na inzistiranje Amfilohija došao aktualni mandatar za sastav nove crnogorske vlade Zdravko Krivokapić.


Tijekom devedesetih godina Amfilohije je zapamćen kao jedan od najvećih ratnih huškača u Crnoj Gori. U svojoj rezidenciji na Cetinju gostio je srpskog ratnog zločinca Željka Ražnatovića Arkana.


Čuven je i po svojim kletvama. Tako je uoči ulaska Crne Gore u NATO poručio: “Tko ne bio vjeran jednojezičnoj, jednokrvnoj Rusiji, dabogda živo meso od njega otpadalo, bio proklet tri puta i 3.000 puta od mene”.