Reakcija

Novozelanske trgovine nakon ekstremističkog napada s polica uklanjaju noževe i škare

Hina

Foto Reuters

Foto Reuters

Policija je pratila muškarca kada je ušao u supermarket Countdown u trgovačkom centru New Lynn u Aucklandu. Rekli su da su mislili da je ušao nešto kupiti, ali je uzeo nož i počeo ubadati ljudeNovozelandski lanac supermarketa Countdown izvijestio je u subotu da uklanja noževe i škare sa svojih polica, dan nakon što je čovjek kojega vlasti nazivaju islamističkim ekstremistom ubo šest osoba u jednoj od njihovih trgovina.


“Sinoć smo donijeli odluku da privremeno uklonimo sve noževe i škare s polica dok razmatramo trebamo li ih nastaviti prodavati”, rekla je Kiri Hannifin, direktorica za sigurnost tvrtke Countdown.


“Želimo da se naš tim osjeća sigurno kad dođe na posao, posebno s obzirom na jučerašnje događaje”, rekla je u izjavi za medije.

Drugi lanci supermarketa također su uklonili oštre noževe iz prodaje, izvijestili su lokalni mediji, prenosi Reuters.


Policija je ustrijelila napadača, državljanina Šri Lanke, čiji identitet nije otkriven zbog sudske zabrane. Premijerka Jacinda Ardern rekla je da je bio inspiriran militantnom grupom Islamska država i da je bio pod stalnim policijskim nadzorom.


Policija je pratila muškarca kada je ušao u supermarket Countdown u trgovačkom centru New Lynn u Aucklandu. Rekli su da su mislili da je ušao nešto kupiti, ali je uzeo nož i počeo ubadati ljude.


Policija je rekla da su ga ustrijelili unutar minute od početka napada. Tri od šest žrtava su u kritičnom stanju.


Ardern je rekla da je napadač pod nadzorom od 2016. zbog njegove podrške nasilnoj ideologiji inspiriranoj Islamskom državom. Prema zakonu, nije ga bilo moguće držati u zatvoru pa je bio pod stalnom policijskom pratnjom.


Novi Zeland imao prvi smrtni slučaj od delta varijante koronavirusa


Novi Zeland prijavio je prvi smrtni slučaj zbog delta varijante koronavirusa i 20 dnevnih slučajeva zaraze, svi u Aucklandu, žarištu izbijanja zaraze.


Žena koja je umrla bila je u 90-ima i imala je kronične bolesti, napisali su zdravstveni dužnosnici u izjavi. To je prvi smrtni slučaj u zemlji povezan s koronavirusom od sredine veljače.


“Svaka smrt podsjetnik je na štetu koju covid-19 može nanijeti prodorom u zajednicu”, istaknula je premijerka Jacinda Ardern u priopćenju.


“Naši stariji Novozelanđani s kroničnim bolestima daleko su najviše pod rizikom od virusa i to je jedan od razloga zašto su karantene tako važno sredstvo za zaustavljanje širenja virusa”, naglasila je.


Čini se da je Novi Zeland prekinuo lanac prijenosa visoko zarazne delta varijante, budući da subotnje brojke nastavljanju trend smanjenja.


Oko 1,7 milijun ljudi u Aucklandu, najvećem australskom gradu, u strogom je ‘lockdownu’ 4. razine od sredine kolovoza. Ograničenja su ublažena u ostatku zemlje, no škole i uredi, kao i kafići, restorani i sva javna mjesta ostali su zatvoreni.


Većina Novozelanđana pozvana je da ne izlazi.


Broj aktivnih slučajeva trenutne epidemije stoji na 782, od kojih je 765 u Aucklandu a 17 u Wellingtonu, glavnome gradu.


Novi Zeland, država od pet milijuna ljudi, prijavio je 3392 potvrđena slučaja covida-19 i 27 smrtnih ishoda povezanih s virusom od početka pandemije.