Ibrahim Raisi

Novi predsjednik Irana bit će ultrakonzervativac, u Vijeću smrti nadgledao je pokolj tisuća žrtava

Portal Novi list, Hina

Foto Reuters

Foto Reuters

Ibrahim Raisi je 60-godišnji šijitski svećenik i aktualni čelnik iranskog pravosudnog sustava, koji je pod američkim sankcijama zbog navodnih kršenja ljudskih pravaUltrakonzervativac Ibrahim Raisi vodi na iranskim predsjedničkim izborima nakon prebrojane većine glasova, rekao je dužnosnik ministarstva unutarnjih poslova u subotu, dan nakon što su milijuni Iranaca glasali na izborima koji su kritičari bojkotirali zbog ekonomskih nedaća i političkih ograničenja.


Raisi do sada osvojio 17.8 milijuna glasova, rekao je dužnosnik na konferenciji za novinare koju je prenosila televizija. Glasalo je više od 28 milijuna Iranaca od njih 59 milijuna s pravom glasa, dodao je.


Raisi, 60-godišnji šijitski svećenik i aktualni čelnik iranskog pravosudnog sustava, koji je pod američkim sankcijama zbog navodnih kršenja ljudskih prava, gotovo je sigurni pobjednik izbora zahvaljujući potpori vrhovnog vođe ajatolaha Alija Hamneija.
Ibrahim Raisi bio je 1988. godine u četveročlanom Vijeću smrti, koje je nadgledalo političku čistku bez presedana u modernoj iranskoj povijesti. Pod budnim vodstvom Vijeća smrti pobijeno je na tisuće političkih zatvorenika.


Točan broj onih koji su stradali u valu političkih egzekucija nije poznat. Amnesty International govori o tisućama žrtava. Husein-Ali Montazeri, zamjenik tadašnjeg vrhovnog vođe Irana Homeinija, u memoarima je broj žrtava sveo na između 2.800 i 3.800 ljudi.


Jedini umjereni protukandidat čestitao je Raisiju.“Nadam se da će vaša vlada, pod vodstvom vrhovnog čelnika ajatolaha Alija Hamneija, učiniti Islamsku Republiku ponosnom, poboljšati životni standard i osigurati dobrobit i blagostanje nacije”, citirali su mediji izjavu bivšeg šefa središnje banke Abdolnasera Hematija.


Predsjednik na odlasku Hasan Rohani čestitao je “izabranom predsjedniku” u govoru koji je prenosila televizija, ali ga nije imenovao.


“Budući da još nije službeno objavljeno, odgodit ću službene čestitke, ali pobjednik je već jasan”, rekao je Rohani.


Ministar vanjskih poslova Džavad Zarig izjavio je da je raisi novoizabrani predsjednik.


Konačni rezultati očekuju se kasnije ovog vikenda, a novi predsjednik prisegnut će u kolovozu, javlja agencija dpa.Drugi kandidati također su čestitali Raisiju, oštrom kritičaru Zapada.


Kritičari optužuju Raisija za kršenje ljudskih prava, a takve navode njegovi pristaše odbacuju. To nije smetalo Hamneiju da ga 2019. godine imenuje za šefa pravosuđa.


Izbori su se održali u trenutku kada recesijom pogođena zemlja pregovara sa svjetskim silama o oživljavanju nuklearnog sporazuma iz 2015. i traži ukidanje američkih sankcija.


Raisi nije ponudio detaljan politički ili ekonomski program tijekom svoje predizborne kampanje, ali podržao je oživljavanje nuklearnog sporazuma, čime bi se ublažile američke sankcije koje su slomile iransko gospodarstvo.


Ipak, Hamnei, a ne predsjednik, ima zadnju riječ o svim državnim pitanjima poput vanjske i nuklearne politike.