Ruski oporbenjak

Navaljni: “Putinovi tamničari me muče u zatvoru, bude me po noći i po osam puta”

Hina

Foto Reuters

Foto Reuters

U pismu zatvorskoj službi i glavnom državnom odvjetniku, Navaljni traži da mu se pruži medicinska njega. Njegovi pristaše upozoravaju da mu se zdravstveno stanje iz dana u dan pogoršavaRuski oporbeni čelnik Aleksej Navaljni u četvrtak je na svojoj internetskoj stranici objavio da ga njegovi tamničari podvrgavaju mučenju na način da mu ne dozvoljavaju spavati, zbog čega se požalio zatvorskoj upravi.


“Čuvari mi uskraćuju spavanje, radi se de facto o obliku mučenja”, napisao je Navaljni, dodavši da ga čuvari zatvora u kojem služi kaznu “bude po noći i do po osam puta”.


U pismu zatvorskoj službi i glavnom državnom odvjetniku, Navaljni traži da mu se pruži medicinska njega. Njegovi pristaše upozoravaju da mu se zdravstveno stanje iz dana u dan pogoršava.
Njegova odvjetnica Olga Mihajlova je u četvrtak izjavila da trpi “jake bolove” u leđima i desnoj nozi te da strahuje za njegovo “zdravlje i život”.


Potvrdila je da mu je u javnoj bolnici napravljena pretraga magnetskom rezonancom, no da još uvijek nije postavljena dijagnoza.


Za sada, dodala je, prima samo protuupalne lijekove i kreme.


Aleksej Navaljni je uhićen u siječnju čim se vratio u Moskvu nakon petomjesečnog liječenja u Njemačkoj zbog trovanja za koje optužuje Kremlj. Protiv njega je podignuto nekoliko optužnica koje smatra politički motiviranim.


U veljači je osuđen na dvije i pol godine zatvora zbog kaznenog djela prevare iz 2014., nakon čega je odveden u kaznionicu u Pokrovu, 100 kilometara od Moskve.


Uhićenje Navaljnog je potaknulo velike prosvjede u Rusiji, na koje su vlasti odgovorile s više od 11.000 uhićenja.