Napetosti

NATO, očekivano, odbacio zahtjev Rusije o povlačenju iz Bugarske i Rumunjske

Hina

Foto NATO

Foto NATO

NATO se neće odreći svoje sposobnosti da štitimo i branimo jedni druge, poručujuNATO je u petak odbacio ruske zahtjeve o povlačenju snaga iz Rumunjske i Bugarske, dok se nastavljaju diplomatski napori da se spriječi rat, nakon što je Rusija nagomilala desetke tisuća vojnika na ukrajinskim granicama.


“NATO se neće odreći svoje sposobnosti da štitimo i branimo jedni druge, uključujući prisutnost vojnika u istočnom dijelu Saveza”, rekla je glasnogovornica NATO-a Oana Lungescu u priopćenju.


Moskva je zatražila obvezujuća jamstva od NATO-a da će blok prestati sa širenjem na istok i vratiti se na granice iz 1997., piše Reuters.
Rusija je ranije u petak zatražila povlačenje vojnika NATO-a iz dviju članica tog saveza Bugarske i Rumunjske kako bi se smirile napetosti oko Ukrajine, a dvije su zemlje odbacile te “neprihvatljive” zahtjeve.


Odgovarajući na pitanje što bi jamstva značila za Bugarsku i Rumunjsku koje su se priključile NATO-u 1997., ministarstvo je reklo da Rusija želi da se svi vojnici, oružje i druga vojna oprema povuku iz te dvije zemlje.


NATO je odbacio te zahtjeve, rekavši da će bi oni stvorili zemlje prvog i drugog reda unutar NATO-a, što Savez ne može prihvatiti.


“Odbacujemo bilo kakvu ideju o sferama interesa u Europi. Uvijek ćemo odgovoriti na bilo kakvo pogoršanje našeg sigurnosnog okoliša, uključivo kroz jačanje naše kolektivne obrane”, rekla je glasnogovornica.


“NATO je na oprezu i nastavlja procjenjivati potrebu za jačanjem istočnog dijela našeg Saveza”, dodala je.


Oko 1000 američkih i 140 talijanskih vojnika u rotacijama je stacionirano u Rumunjskoj, uz desetke poljskih vojnika. U utorak je Bukurešt rekao da je spreman primiti još američkih vojnika na svom tlu.


Bukurešt je ocijenio “neprihvatljivim” zahtjeve Rusije o povlačenju NATO-ovih vojnika u okviru sporazuma o deeskalaciji napetosti o Ukrajini.


“Takav je zahtjev neprihvatljiv i ne može biti dio pregovora”, priopćilo je rumunjsko ministarstvo vanjskih poslova i poručilo da su takve izjave “neprimjerene i neutemeljene”.


Jačanje vojne prisutnosti Saveza je “defenzivno u odnosu na sve agresivnije ponašanje Rusije u regiji”, piše Bukurešt i to “unatoč pokušajima NATO-a da ostvari konstruktivan dijalog”.


Bugarska ima sporazum sa Sjedinjenim Državama o raspoređivanju do 5000 vojnika u rotacijama.


Bugarski premijer Kiril Petkov inzistira na “suverenitetu svoje zemlje koja je sama odabrala pristupiti NATO-u”.


“Sami odlučujemo kako ćemo organizirati našu obranu u suradnji s partnerima”, rekao je u parlamentu i naglasio da Sofija neće biti “članica druge zone”.


NATO-ovih je vojnika još oko 5000 raspoređeno u Poljskoj i baltičkim zemljama.