Eurocontrol

Nakon neviđenog poteza Lukašenka stiže pomoć prijevoznicima koji bi izbjegli bjeloruski zračni prostor

Hina

Foto Reuters

Foto Reuters

Eurocontrol je priopćio da je oko 2500 letova iz zračnog prostora EU-a polijetalo, slijetalo ili prelijetalo Bjelorusiju prošli tjedan do 19. svibnja, od kojih je 419 provela bjeloruska BelaviaEuropska agencija za kontrolu zračnog prometa Eurocontrol objavila je u ponedjeljak da pomaže zračnim prijevoznicima da zaobiđu bjeloruski zračni prostor ako to požele nakon što je Minsk prisilio zrakoplov Ryanair na slijetanje u nedjelju pa uhitio disidentskog novinara na tom letu.


Dok se lideri EU-a okupljaju kako bi raspravili ograničenja zračnog prometa s Bjelorusijom kao odgovor na incident u kojem je bjeloruski vojni avion presreo let između Grčke i Litve te ga prisilio na slijetanje u Minsku, Eurocontrol je naveo da očekuje 64 leta bjeloruskog prijevoznika Belavie u svom zračnom prostoru u ponedjeljak.


Eurocontrol kaže da “radi sa zrakoplovnim tvrtkama i pružateljima usluga u zračnom prometu u bjeloruskim susjednim zemljama kako bi se osigurala raspoloživost kapaciteta i kako bi zrakoplovni prijevoznici mogli izbjeći bjeloruski zračni promet ako to požele”.
Agencija je navela da tri prijevoznika EU-a – njemačka Lufthansa, poljski LOT i latvijski airBaltic provode 14 letova tjedno za Bjelorusiju.


“Zbog zatvaranja istočnog dijela ukrajinskog zračnog prostora, brojne zrakoplovne tvrtke EU-a koriste zračni prostor Bjelorusije na svojim letovima prema Aziji”, rekli su iz agencije za Reuters.


Eurocontrol je priopćio da je oko 2500 letova iz zračnog prostora EU-a polijetalo, slijetalo ili prelijetalo Bjelorusiju prošli tjedan do 19. svibnja, od kojih je 419 provela Belavia.


Bjeloruski prijevoznik trenutačno leti u ili iz 21 grada EU-a, od Helsinkija do Larnake na Cipru, dodaje europska agencija.


Eurocontrol je rekao da je takozvanom Čikaškom konvencijom, temeljnim međunarodnim ugovorom o zrakoplovstvu stvorenim nakon Drugog svjetskog rata, zabranjena uporaba oružja protiv civilnih zrakoplova u letu.


Ako se takav zrakoplov presretne, “životi osoba na letu i sigurnost zrakoplova ne smiju se ugroziti”, navodi se u konvenciji.


Plenković očekuje jedinstvenu osudu EU-a poteza Bjelorusije


Hrvatski premijer Andrej Plenković izjavio je u ponedjeljak da očekuje da članice EU-a budu jedinstvene u osudi poteza Bjelorusije koja je prisilila zrakoplov Ryanaira na slijetanje u Minsk gdje je potom uhićen disidentski novinar.


“Najbitnije je da svi zajedno osudimo ovaj događaj i da se dogovorimo o mjerama koje ćemo poduzeti te zatražimo istragu Međunarodne organizacije za civilno zrakoplovstvo. Vjerujem da ćemo biti jedinstveni kako se ovakve situacije ne bi ponavljale”, rekao je Plenković novinarima uoči europskog samita u Bruxellesu.


Bjeloruske vlasti naredile su u nedjelju Ryanairovom zrakoplovu na letu iz Grčke u Latviju da prisilno sleti u glavni grad Minsk i potom uhitile jednog od glavnih oporbenih blogera i aktivista koji se u njemu nalazio.


Priveden je Roman Protaševič, čije je ime na popisu traženih osoba nakon masovnih prošlogodišnjih uličnih prosvjeda koji su izbili poslije Lukašenkove izborne pobjede.


Nezabilježen potez bjeloruskih vlasti nametnuo se kao nezaobilazna tema sastanka na vrhu EU-a.


Prema nacrtu zaključaka, čelnici će pozvati Vijeće EU-a da donese nove sankcije protiv Bjelorusije, pozvati europske zračne prijevoznike da izbjegavaju prelete preko Bjelorusije i zabrani pristup europskom zračnom prostoru zrakoplovima bjeloruskih kompanija i njihov slijetanje u europske zračne luke.


U ponedjeljak navečer, prvog dana sastanka na vrhu na dnevnom su redu vanjskopolitičke teme. Osim Bjelorusije, razgovarat će o odnosima Rusijom, s Ujedinjenom Kraljevinom te o stanju na Bliskom istoku.


Europski čelnici će u utorak razgovarati o pandemiji covida-19 i klimatskim promjenama.