Eksplozija

Nad Leverkusenom se širi toksični dim, pronađeno drugo tijelo na mjestu eksplozije

Hina, Portal Novi list

Foto Screenshot Twitter

Foto Screenshot Twitter

Eksplozija, koju su registrirali seizmografi udaljeni 40 kilometara, izazvala je oblak dima nad LeverkusenomTijelo druge osobe pronađeno je u utorak na mjestu eksplozije u postrojenjima kemijske industrije u Leverkusenu, te su, po posljednjim podacima, u nesreći dvije osobe poginule, 31 je ozlijeđena, a nekoliko se smatra nestalima, objavile su vlasti toga grada na zapadu Njemačke.


Interventnim službama trebalo je tri sata da ugase požar na lokaciji Chempark, gdje su postrojenja velikih tvrtki kao što su Bayer i Lanxess, nakon eksplozije koja se dogodila u 9:40 ujutro, navodi upravitelj parka tvrtka Currenta.


“Moje su misli s ozlijeđenima i članovima obitelji”, rekao je ravnatelj Chemparka Lars Friedrich. “Još smo u potrazi za nestalim osobama, no blijede nade da ćemo ih pronaći žive”, rekao je.
 Od 31 ranjene osobe pet je zadobilo teške ozljede, rekla je policija.


Područje i prilazne ceste bile su zatvorene gotovo cijeli dan.


Stanovnici su pozvani da zatvore prozore zbog toksičnih dimova. Currenta je pozvala lokalno stanovništvo da isključi rashladne uređaje jer se još mjere otrovne čestice u zraku


Zatvorena su dječja igrališta, no mjerenja pokazuju da je onečišćenje u “zelenoj zoni”, objavile su lokalne vlasti.


Uzbuna je izdana i za 60 kilometara udaljeni Dortmund.


Uzrok eksplozije u spalionici otpada Buerrig zasad je nepoznat, no eksplozija je zapalila otapala.


“Otapala su gorila i ne znam kakve su se tvari oslobodile”, rekao je Friedrich te dodao da se “uzimaju uzroci”


Leverkusen je manje od 50 kilometara udaljen od pokrajine u kojoj su se prošli tjedan dogodile katastrofalne poplave s najmanje 180 žrtava.


Više od 30 tvrtki radi u Chemparku u Leverkusenu, uključivo Covestro, Bayer, Lanxess i Arlanxeo.Stanovnici su pozvani da zatvore prozore i da ne jedu povrće i voće iz vrtova.


Filip Maršić živi kilometar i pol od Leverkusena, a za N1 je rekao kako je stožer ovog njemačkog grada javio da je kvaliteta zraka dobra, ali i da se istražuje je li kiša bila u kontaktu s kemikalijama.


“Stožer nam je rekao da moramo zatvoriti prozore i da ne smijemo jesti ništa iz vrta jer može imati neke kemikalije, ali to će se dodatno utvrditi krajem tjedan”, kaže Maršić.


“Njemački mediji javljaju da su neki radnici prije eksplozije vidjeli nešto plavo, kao neki blic”, rekao je.


Zatvorena su dječja igrališta, no mjerenja pokazuju da je onečišćenje u “zelenoj zoni”, objavile su lokalne vlasti.


Alarm je izdan i za 60 kilometara udaljeni Dortmund.


Uzrok eksplozije u spalionici otpada Buerrig zasad je nepoznat.


Policija u Leverkusenu je zatvorila obližnju autocestu i pozvala građane da koriste sporedne putove i oslobode ceste za hitne službe.