Raketni sustav

Moćni HIMARS stigao u Ukrajinu: “Hvala Ameriko, ovo će biti vruće ljeto za ruske okupatore!”

Portal Novi list

Foto Screenshot Twitter

Foto Screenshot Twitter

Ovaj sustav navodećim raketama gađa mete na udaljenosti od oko 85 kilometara.Ukrajinski ministar obrane Oleksij Reznikov objavio je da su Sjedinjene Američke Države ukrajinskoj vojsci isporučile HIMARS, moćni višecijevni raketni sustav, koji navodećim raketama (GMLRS) gađa mete na udaljenosti od oko 85 kilometara.“HIMARS je stigao u Ukrajinu. Hvala mojem američkom kolegi i prijatelju, ministru obrane Lloydu J. Austinu III za ovo moćno oružje!
Ljeto će biti vruće za ruske okupatore. I zadnje za neke od njih”, poručio je Reznikov.Kako je ranije objavljeno, u prvoj tranši SAD Ukrajini šalje bateriju od četiri HIMARS-a, višecijevnog raketnog sustava na kamionskoj šasiji, uz najavu za slanje dodatnih sustava, kako se bude završavala obuka ukrajinskih vojnika.Prije nekoliko dana u američkim medijima pojavila su se izvješća da bi SAD mogle za početak isporučiti i osam HIMARS-a.


Zasad nije poznato koliko ih je danas stiglo u Ukrajinu.


Velika Britanija najavila je slanje baterije od 3 M270 MLRS-a, što je sustav sličan HIMARS-u, ali na gusjenicama.


Za razliku od HIMARS-a koji raspolaže lanserom za 6 GMLRS raketa, M270 odjednom može lansirati 12 GMLRS-a.


Međutim, logistički je puno zahtjevniji od HIMARS-a, što je i razlog zašto su  SAD odlučile poslati Ukrajini upravo ove sustave.Tri svoja modernizirana M270, pod nazivom MARS II, Ukrajini će isporučiti i Njemačka, no poručili su da će to učiniti nakon što dovrše obuku ukrajinskih vojnika za ove sustave.


SAD su koristile MLRS sustave za uništavanje glavnih iračkih ciljeva u Zaljevskom ratu 1990.-91. i 2003. godine.