Nestrpljivi su

Mađarska kupuje cjepivo kineskog Sinopharma, stiže milijun doza

Hina

Foto Reuters

Foto Reuters

"Ako pogledamo izvan granica EU-a, vidjet ćemo da se u Sjedinjenim Državama, Britaniji i Izraelu cijepi pojačanom brzinom", objavio je šef diplomacije Peter SziijartoMađarska vlada objavila je u četvrtak da je postigla dogovor s kineskim Sinopharmom o kupnji njihovog cjepiva protiv koronavirusa, što predstavlja novi korak u udaljavanju Budimpešte od Europske unije.


Vlada Viktora Orbana oštro je kritizirala EU zbog spore nabave i isporuke cjepiva koje sada prijete gospodarskom oporavku. Vlada je u četvrtak također donijela uredbu po kojoj može nabavljati cjepivo izvan centraliziranog programa EU-a.


“Ako pogledamo izvan granica EU-a, vidjet ćemo da se u Sjedinjenim Državama, Britaniji i Izraelu cijepi pojačanom brzinom”, objavio je šef diplomacije Peter Sziijarto u četvrtak na Facebooku.
Njegov glasnogovornik rekao je za Reuters da je “u tijeku” postupak odobrenja kineskog cjepiva.


Šef kabineta mađarskog premijera, Gergely Gulyas, rekao je na brifingu u četvrtak da pošiljke cjepiva unutar programa EU-a presporo pristižu i da će Mađarska nastaviti pregovore s Rusijom i Kinom o nabavi dodatnih doza cjepiva.


“Praktički smo postigli sporazum s Sinopharmom. U prvoj pošiljci moglo bi biti do milijun doza”, rekao je Gulyas.


Kina je odobrila uporabu cjepiva tvrtke Sinopharm krajem prosinca. Nisu objavljeni detaljni podaci o sigurnosti i učinkovitosti cjepiva, ali kineska farmaceutska tvrtka tvrdi da je njihovo cjepivo učinkovito 79,34 posto.