Izbori u Italiji

Dominacija u najvećim gradovima: Lijevi centar pobijedio u Rimu i Torinu

Hina

Foto Reuters

Foto Reuters

Lijevi kandidati prije dva tjedna su već pobijedili u Milanu, Napulju i Bologni, osvojivši dovoljno glasova da izostane drugi krug izboraKandidati lijevog centra pobijedili su u drugom krugu izbora za gradonačelnika u Rimu i Torinu, pokazuju službeni rezultati u ponedjeljak.


Glasanjem u nedjelju i ponedjeljak potvrđena je dominacija stranaka lijevog centra u najvećim talijanskim gradovima, no desni savez i dalje je favorit za parlamentarne izbore 2023. godine, piše agencija Reuters.


Lijevi kandidati prije dva tjedna su već pobijedili u Milanu, Napulju i Bologni, osvojivši dovoljno glasova da izostane drugi krug izbora.


Poražen Pokret 5 zvijezda
Projekcije pokazuju da je novi gradonačelnik Rima bivši ministar gospodarstva Roberto Gualtieri iz Demokratske stranke (PD). On bi trebao osvojiti 60 posto u odnosu na 40 posto desnog kandidata Enrica Michettija.


„Neću vas razočarati. Sada krećemo sa zadatkom izvanrednog intenziteta za ponovno pokretanje Rima“, rekao je Gualtieri, obećavši da će talijansku prijestolnicu pretvoriti u „šampiona ekološke tranzicije“.


Čekaju ga teški zadaci rješavanja kroničnih problema poput prikupljanja otpada i lošeg sustava javnog prometa.


Čini se da većina Rimljana ne vjeruje da itko može značajno utjecati na grad – samo njih 41 posto izašlo je na izbore.


U Torinu, četvrtom najvećem talijanskom gradu, projekcije pokazuju da će pobjedu također odnijeti kandidat PD-a, Stefano Lo Russo, s 59 posto podrške u odnosu na 41 posto Paola Damilana s desnog centra.


U oba grada je do izbora na vlasti bio Pokret 5 zvijezda (M5S), no njihovi kandidati poraženi su u prvom krugu.


Niska izlaznost


Ukupna izlaznost na izborima bila je 45 posto, a analitičari smatraju da njihovi rezultati neće utjecati na stabilnost vlade nacionalnog jedinstva premijera Marija Draghija.


Gualtieri je u prvom krugu bio tri postotna boda iza Michettija, no u drugom krugu je dobio podršku drugih protukandidata – Virginije Raggi (M5S) i neovisnog centrista Carla Calende.


Rezultati su poražavajući za Mattea Salvinija i njegovu Ligu te za Giorgiju Meloni, čelnicu Braće Italije. Te dvije stranke dominiraju konzervativnim blokom koji vodi u anketama na nacionalnoj razini.


Desni blok, čiji je dio i stranka Forza Italia bivšeg premijera Silvija Berlusconija, većinu podrške crpi iz manjih gradova i sela, pa analitičari upozoravaju da se iz lokalnih izbora ne bi trebali donositi zaključci o nacionalnoj razini.