Američki predsjednik

Joe Biden se cijepio i trećom dozom Pfizera

Hina

Foto Reuters

Foto Reuters

Nada se da će dati snažan primjer Amerikancima, dok neki od njih još uvijek nisu prihvatili ni prvu dozu cjepivaAmerički predsjednik Joe Biden primio je u ponedjeljak treću dozu cjepiva protiv covida-19, u nadi da će dati snažan primjer Amerikancima da prihvate dodatnu dozu, dok neki od njih još uvijek nisu dobili ni prvu.


U SAD-u je prošlog tjedna odobreno davanje treće doze cjepiva Pfizer/BioNTecha svim osobama starijim od 65 godina, onima koje su zbog posla jače izložene virusu i za osobe između 18 i 64 godine s čimbenicima rizika za razvoj ozbiljnijeg oblika bolesti.


Biden, koji ima 78 godina, primio je prvu dozu 21. prosinca prošle godine, a drugu 11. siječnja, što je uživo prenošeno na televiziji kako bi potaknuo stanovništvo na cijepljenje.
U ponedjeljak je rekao da će i njegova supruga Jill uskoro primiti dodatnu dozu.


Oko 60 milijuna Amerikanaca ima pravo na treću dozu cjepiva, s time da od druge mora proći najmanje šest mjeseci.


Dobivajući injekciju, Biden je odbacio kritike da bi SAD trebale dati više cjepiva siromašnijim zemljama prije nego počnu s docjepljivanjem u svojoj zemlji. “Mi ćemo učiniti što trebamo”, rekao je.


Američka agencija za hranu i lijekove (FDA) još nije razmotrila zahtjev Moderne za ‘booster’ dozom, a Johnson & Johnson još nije ni aplicirao.


Stručnjaci nastavljaju promovirati cijepljenje dok regionalna žarišta bolesti širom SAD-a nastavljaju opterećivati zdravstveni sustav koji bi mogao dodatno biti narušen zbog iscrpljenosti liječnika i medicinskih sestara ili zbog osoblja koje se odbija cijepiti.