Ratne igre

Iran premjestio model američkog nosača u Hormuški tjesnac, služit će im za vježbe gađanja

Hina

Korištenje lažnih američkih ratnih brodova postalo je uobičajeno sredstvo obuke iranske revolucionarne garde i njezinih mornaričkih snagaIran je premjestio model američkog nosača aviona u strateški Hormuški tjesnac, pokazale su satelitske snimke, i vjerojatno će ga koristiti za vježbanje gađanja u sklopu ratnih igara u prolazu koji ima vitalno značenje za svjetski izvoz nafte.


Korištenje lažnih američkih ratnih brodova postalo je uobičajeno sredstvo obuke iranske revolucionarne garde i njezinih mornaričkih snaga, uključujući i onda kad su 2015. iranske rakete gađale model koji nalikuje nosaču Nimitz.


Teheran, koji se protivi prisutnosti američkih i zapadih snaga u Perzijskom zaljevu, redovito održava mornaričke ratne vježbe u tjesnacu kroz koji prođe 30 posto ukupnog izvoza sirove nafte i drugih naftnih derivata koji se transportiraju morem.
Jedna od fotografija koju je 26. srpnja snimila američka tehnološka kompanija Maxar Technologies pokazala je iranski brod za brzi napad kako se kreće prema modelu američkog nosača u tjesnacu. Na drugoj se fotografiji vide modeli zrakoplova poredani na palubi broda.“Ne možemo govoriti o tome što Iran misli postići tim modelom ili koju taktičku vrijednost želi ostvariti ga tijekom obuke ili vježbe napada”, rekla je komandantica Rebecca Rebarich, glasnogovornica pete američke mornaričke flote smještene u Bahrainu.


“Pouzdajemo se u sposobnost svojih mornaričkih snaga da se obrane protiv bilo kakve prijetnje s mora”, dodala je.


Napetosti između Irana i SAD-a narasle su od 2018. kada se američki predsjednik Donald Trump povukao iz iranskog nuklearnog sporazuma iz 2015. godine koji je Teheran potpisao sa šest svjetskih sila i koji je uveo sankcije zbog kojih je iranski izvoz nafte naglo opao.


Iranska garda u travnju je rekla da će Teheran uništiti američke ratne brodove ako zaprijete njihovoj sigurnosti u Perzijskom zaljevu. Iranski dužnosnici nekoliko su puta zaprijetili da će blokirati Hormuz ako Iran ne bude mogao izvoziti naftu ili ako se napadnu njegova nuklearna postrojenja.


Bilo je povremenih sukoba između iranske garde i američke vojske u Perzijskom zaljevu proteklih godina. Američki dužnosnici rekli su da bi zatvaranje tjesnaca bilo prelaženje “crvene linije” te da bi SAD na to odgovorio.


Iran ne može legalno zatvoriti plovni put zato što se jedan njegov dio nalazi u teritorijalnim vodama Omana. Međutim, brodovi koji prolaze plovnim putem ulaze u iranske vode koje su pod nadležnošću mornaričkih snaga iranske garde.