Interpol

Iran izdao uhidbeni nalog za Trumpom zbog ubojstva generala Sulejmanija

Hina

Foto Reuters

Foto Reuters

Alqasimehr je rekao da su među optuženima američki vojni i civilni dužnosnici, ali nije ulazio u pojedinostiIran je izdao uhidbeni nalog za američkim predsjednikom Donaldom Trumpom i još 35 dužnosnika zbog ubojstva iranskog generala Kasema Sulejmanija i zatražio pomoć Interpola, rekao je u ponedjeljak teheranski tužitelj Ali Alqasimehr, a prenijela je iranska agencija Fars.


SAD je ubio Sulejmanija, vođu postrojbi Quds Iranske revolucionarne garde, u napadu dronom u Iraku 3. siječnja. Washington je optužio Sulejmanija da je sudjelovao u planiranju napada proiranskih milicija na američke snage u regiji.


Alqasimehr je rekao da su nalozi izdani zbog optužbi za ubojstvo i terorizam.
Dodao je da je Iran zatražio od Interpola da izda crvenu tjeralicu za Trumpom i drugima koje Islamska Republika optužuje da su sudjelovali u ubojstvu iranskog generala. Crvena tjeralica se raspisuje za osobama čije se izručenje traži zbog kaznenih djela.


Alqasimehr je rekao da su među optuženima američki vojni i civilni dužnosnici, ali nije ulazio u pojedinosti.


Naglasio je da će Iran inzistirati na rješavanju tog pitanja i nakon što Trumpu istekne mandat.


Sulejmanijevo ubojstvo dovelo je SAD i Iran na rub rata nakon što je Iran odgovorio raketnim napadom na američke ciljeve u Iraku nekoliko dana kasnije.