Visoki predstavnik

Inzko se emotivno oprostio od BiH: “Ovo je zemlja dobrote, u njoj ima mjesta za sve”

Hina

Foto Reuters

Foto Reuters

Od 1. kolovoza naslijedit će ga njemački političar Christian SchmidtVisoki predstavnik za Bosnu i Hercegovinu Valentin Inzko, kojemu je u petak posljednji radni dan na ovoj dužnosti, emotivnom se porukom oprostio od građana BiH kazavši kako je ona jedno od najljepših mjesta na svijetu i zemlja u kojoj je puno više dobrote nego zla i mržnje.


Inzko je visokim predstavnikom zaduženim za nadziranje provedbe civilnog dijela Daytonskog sporazuma postao još u ožujku 2009., a od 1. kolovoza naslijedit će ga njemački političar Christian Schmidt.


Iako je tijekom svog mandata nametnuo pedesetak različitih odluka i zakona Inzko je godinama bio sveden na pukog promatrača zbivanja u BiH jer je pozicija međunarodne zajednice bila da je razdoblje intervencionizma završeno te da lokalnim političarima treba dati priliku pokazati da su u stanju voditi zemlju i osigurati nastavak reformi.
Takav pristup doveo je sveopćih blokada i produbljenih sukoba, a proteklo desetljeće u BiH novi visoki predstavnik Schmidt opisao je razdobljem sveopćeg nazadovanja.


Inzko je u svojoj oproštajnoj poruci citirao poslovicu po kojoj se “nije rodio onaj tko je svima ugodio” pa je tako u najkraćemu opisao i svoj doživljaj nakon 12 godina provedenih u BiH.


Dodao je ipak kako “kuća nije tijesna kad čeljad nije bijesna”, a takvom je kućom opisao BiH, dodajući kako u toj zemlji ima mesta za sve, no uz nužne zdrave temelje i oslonac na solidarnost i dobrosusjedstvo.


“Ta kuća se mora graditi na istini, istina će nas oslobađati i ona je osnova za pravednost”, kazao je austrijski diplomat.


Pojasnio je kako su mu za razumijevanje stanja u zemlji najvažniji bili susreti s običnim ljudima, a među njima je zatekao najveći broj onih koji nisu dopustitli da ih visoka politika otruje, a upravo su takvi bili najveće žrtve mržnje i rata.


“BiH ima iznimni potencijal dobrote”, kazao je Inzko dodajući kako je točno da u toj zemlji ima ljudi spremnih biti zli i opaki, poput najmračnijih likova iz literature velikih pisca kao što su Ivo Andrić i Meša Selimović, no takvi su ipak manjina u usporedbi s brojnim dobrim ljudima široke duše.


“Odlazim ne potpuno sretan, svjestan svojih manjkavosti i svjestan svojih ograničenja i ograničenja institucija, ali istinski zahvalan ljudima u BiH koji su čuvali ljudskost i danas svjedoče kako ova zemlja nije puki matematički zbroj veličina, naroda, kultura i vjera i jezika nego puno više od toga. Ovdje je prisutno čovječanstvo, sveopće bratstvo”, kazao je Inzko.


Dodao je kako mu je žao što neće ostaviti još jači trag mirotvorca, a zahvalio je svima onima koji su ga srdačno prihvaćali i nastojali razumjeti te pomoći da bude što moralniji i dosljedniji.


“Mogo što će proći, ali BiH će opstati. BiH je nešto posebno, ona ima sve samo nema svijest o tome”, poručio je Inzko najavivši kako će se često vraćati u BiH.