"Preuzeli odgovornost"

Francuski biskupi traže oprost od žrtava svećenika pedofila: Daju im novac, uvode dan molitve

Hina

Taj će se doprinos financirati iz "posebnog donacijskog fonda" a odredit će ga "neovisno tijelo za pomoć" koje će "proučiti zahtjeve i odlučiti o svoti ovisno o raspoloživim sredstvima fonda"Katolički biskupi u Francuskoj izrazili su petak spremnost da Crkva “preuzme odgovornost u društvu tražeći oprost” za kazneno djelo pedofilije koje su počinili njezini članovi i dogovorili se o isplati “financijskog doprinosa” žrtvama.


Taj će se doprinos financirati iz “posebnog donacijskog fonda” a odredit će ga “neovisno tijelo za pomoć” koje će “proučiti zahtjeve i odlučiti o svoti ovisno o raspoloživim sredstvima fonda”, dodaje Francuska biskupska konferencija (CEF).


Taj doprinos “nije odšteta ni naknada”, rekao je mons. Eric de Moulins-Beaufort, predsjednik CEF-a na tiskovnoj konferenciji kojom je zaključena plenarna sjednica oko 120 biskupa koji su donijeli jedanaest rezolucija, među kojima nekoliko radi suzbijanja pedokriminala.
Ujedno su, na prijedlog Svete Stolice, donijeli načelnu odluku o uvođenju “Dana molitve” za žrtve koji bi se obilježavao svake godine “na treći korizmeni petak” i o daljnjim nastojanjima da se “uredi mjesto sjećanja, ako je moguće u Lurdu”.


Biskupi su usto odlučili da će osnovati “nacionalnu skupinu koja će saslušati” žrtve i “nacionalni međubiskupijski crkveni kazneni sud” koji će suditi po kanonskom pravu.