Čuvanje Republike

Francuska guši islamističke skupine nakon ubojstva profesora: “Ovo je rat za sigurnost”

Hina

Foto Reuters

Foto Reuters

Profesora Samuela Patyja (47), ubio je osamnaestgodišnjak čečenskog podrijetla pred školskom zgradom u pariškom predgrađu za odmazduFrancuska će zabraniti islamističku skupinu Sheikh Yassin u sklopu gušenja militantnih skupina nakon ubojstva srednjoškolskog profesora prošli tjedan, objavila je vlada u srijedu.


Profesora Samuela Patyja (47), ubio je osamnaestgodišnjak čečenskog podrijetla pred školskom zgradom u pariškom predgrađu za odmazdu jer je nastavnik učenicima pokazivao karikature proroka Mohameda poučavajući ih slobodi izražavanja.


Policija je zatim usmrtila napadača.
“Ovo je rat za sigurnost, kulturu i obrazovanje”, rekao je vladin glasnogovornik Gabriel Attal.


Zabranjena skupina Sheikh Yassin nosi ime palestinskog vođe i jednog od utemeljitelja radikalnog pokreta Hamas, a koji je ubijen 2004.


Današnji Hamas odbacuje bilo kave veze s francuskom skupinom.


Francuski ministar unutarnjih poslova Gerald Darmanin rekao je u srijedu da je naredio policijsku zaštitu džamija u gradovima Bordeaux te Beziers na jugozapadu Francuske pošto su primile prijetnje nasiljem.


“Takve akcije neprihvatljive su na tlu Republike”, napisao je ministar u objavi na Twitteru u srijedu.


Radio France bleu izvijestio je da su predstavnici džamije prijavili policiji primitak poruka mržnje na Facebooku, a među njima poziv da se džamija zapali.


Te su prijetnje zaredale nakon ubojstva profesora Patyja.


France bleu prenio je poruku s Facebooka kojom se poziva da se smrt nastavnika osveti paljenjem džamije u Beziersu. Ta je objava naknadno klonjena s Facebooka.


Premijer Jean Castex rekao je parlamentu u utorak da Francuska nužno treba dobiti zakon protiv ugrožavanja života drugih putem društvenih mreža.