Novi incident

Dvojica pomoraca ubijena u napadu na izraelski tanker kod Omana

Hina

Foto Screenshot YouTube

Foto Screenshot YouTube

Zodiac Maritime je u vlasništvu bogate izraelske obitelji Ofer, a tanker je bio na liniji iz Dar es Salaama u Tanzaniji, prema luci i terminalu Fujairah u Ujedinjenim Arapskim EmiratimaDvojica pomoraca, Britanac i Rumunj, smrtno su stradala kad je u četvrtak pored omanske obale napadnut tanker kojim upravlja izraelska tvrtka Zodiac Maritime, priopćila je kompanija u petak.


Zodiac sa sjedištem u Londonu je na internetskoj stranici priopćila da se još uvijek istražuju okolnosti napada na brod Mercer Street u Arapskom moru.


Ranije u petak, opisala je incident kao moguće piratstvo, no Direkcija za pomorske trgovinske operacije Velike Britanije (UKMTO), koja pruža podatke o pomorskoj sigurnosti, objavila je da se nije radilo o piratstvu.
Zodiac je u vlasništvu bogate izraelske obitelji Ofer.


Tvrka je izvijestila da nitko drugi nije stradao osim britanskog i rumunjskog člana posade koji su ubijeni.


U Zodiacu kažu da posada sada vodi brod prema sigurnoj lokaciji uz pratnju američke mornarice.


Prema tvrtki Refinitiv koja se bavi praćenjem brodova, Mercer Street, tanker srednje veličine, kretao se prema gradu Fujairah, skladišnoj luci i naftnom terminalu u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, a krenuo je iz Dar es Salaama u Tanzaniji.


U zaljevskoj regiji došlo je do porasta napetosti otkad je SAD 2018. ponovno nametnuo sankcije Iranu nakon što je tadašnji predsjednik Donald Trump povukao Washington iz nuklearnog sporazuma s Teheranom i velikim svjetskim silama iz 2015. godine.


Proteklih mjeseci Iran i Izrael izmjenjuju optužbe za međusobno napadanje brodova.