Prije 80 godina

Bivše sovjetske republike sjećaju se ubijenih na godišnjicu njemačkog napada

Hina

Foto Reuters

Foto Reuters

Odali su počast žrtvama prisjetivši se strahota Drugog svjetskog rataOsamdeset godina otkako je nacistička Njemačka prekršila Pakt o nenapadanju i napala Sovjetski Savez, lideri zemalja koje su nekoć bile sovjetske republike, odali su počast žrtvama prisjetivši se strahota Drugog svjetskog rata.


Vijenci su položeni na spomen obilježjima poginulim sovjetskim vojnicima u Berlinu, Brestu, Kijevu i Moskvi.


Predsjednik Volodmir Zelenskij u Ukrajini je predvodio minutu šutnje. Okupljeni u bjeloruskom Brestu, nedaleko od granice s Poljskom, pustili su u zrak bijele balone, objavila je novinska agencija Belta.
Ruski predsjednik Vladimir Putin iskoristio je priliku i napisao uvodnik za njemačke novine Die Zeit u kojem je naveo izazove kojima se zajedno mogu suprotstaviti Europa i Rusija, a istodobno je optužio NATO i Europsku uniju za regionalnu nestabilnost.


Mnogi od postojećih problema na kontinentu imaju ishodište u politikama EU-a i NATO-a, napisao je u tom članku Putin.


“Temelj rastućeg međusobnog nepovjerenja u Europi leži u nadiranju vojnog saveza (NATO-a) na istok”, napisao je Putin tvrdeći da je Europa pružila potporu “oružanom, protuustavnom puču” u Ukrajini, referirajući se na demonstracije 2014. kojima je svrgnut pro-ruski predsjednik Viktor Janukovič.


Napad 1941. označio je početak najkrvavijeg rata u kojem je sudjelovao Sovjetski Savez, pohvalivši hrabrost vojnika Crvene Armije, napisao je.


Crvenoarmejci nisu spasili samo svoju zemlju, već i Europu, istaknuo je Putin.


Više od 27 milijuna građana Sovjetskog Saveza poginulo je u Drugom svjetskom ratu, daleko više od bilo koje druge zemlje koja je u njem sudjelovala.


Počast tim žrtvama u utorak je odao i njemački predsjednik Frank-Walter Steinmeier kazavši pred jednom od tri spomenika sovjetskim žrtvama u Berlinu da “Nitko nije pretrpio toliko žrtava kao narodi tadašnjeg Sovjetskog Saveza. Unatoč tomu ovi milijuni nisu urezani u naše sjećanje u mjeri u kojoj to zahtijeva njihova patnja i naša odgovornost”.


Nakon njemačke invazije, Sovjetski Savez je, u savezu s Velikom Britanijom i SAD-om, srušio nacističku diktaturu u Njemačkoj.


Moskva je potom instalirala marionetske komunističke vlade širom Istočne Europe, koje su ostale na vlasti preko 40 godina, odnosno do raspada Sovjetskog Saveza na 15 država.