Antony Blinken

Američki državni tajnik: Napad na Ukrajinu moguć u vrlo kratkom roku

Hina

Foto Reuters

Foto Reuters

Rusija je također premjestila vojnike u Bjelorusiju za, kako kaže, zajedničke vojne vježbe, dajući joj mogućnost napada na susjednu Ukrajinu sa sjevera, istoka i jugaAmerički državni tajnik Antony Blinken u srijedu je rekao da bi Rusija u skoro vrijeme mogla pokrenuti novi napad na Ukrajinu.


Blinken je danas posjetio Kijev i ukrajinskom predsedniku Volodimiru Zelenskom prenio da su SAD i njihovi saveznici nepokolebljivi u podršci njegovoj zemlji i njenim demokratskim aspiracijama usred sve većeg straha od potencijalne ruske invazije.


Rusija je rekla da se napetost oko Ukrajine povećava i da još uvijek čeka pisani odgovor SAD-a na svoje zahtjeve za sigurnosnim jamstvima Zapada.
Pesimistične izjave istaknule su jaz između Washingtona i Moskve dok se Blinken priprema za sastanak s ruskim ministrom vanjskih poslova Sergejem Lavrovom u petak koji je ruski vanjskopolitički analitičar nazvao “vjerojatno posljednjom postajom prije sudara vlakova”.


Blinken je rekao diplomatima u američkom veleposlanstvu u Kijevu da Rusija “bez razloga” gomila svoje snage kod ukrajinske granice.


“Znamo da postoje planovi za povećanje broja vojnih snaga u vrlo kratkom roku i to predsjedniku Vladimiru Putinu omogućuje da također u vrlo kratkom roku poduzme daljnje agresivne akcije protiv Ukrajine.”


Rusija je također premjestila vojnike u Bjelorusiju za, kako kaže, zajedničke vojne vježbe, dajući joj mogućnost napada na susjednu Ukrajinu sa sjevera, istoka i juga.


Kremlj odbacuje optužbe da sprema napad na Ukrajinu te upozorava da napetosti rastu zbog dostave oružja Ukrajini, vojnih manevara i letova zrakoplova NATO-a, na što bi međunarodni partneri Rusije trebali obratiti pažnju.


Vladimir Frolov, bivši ruski diplomat i sadašnji politički analitičar, ocijenio je da se Moskva neće zadovoljiti ponudom o pregovorima za kontrolu naoružanja već će tražiti sveobuhvatnije preuređenje europskog sigurnosnog poretka.


“Susret Lavrova i Blinkena je vjerojatno posljednja postaja prije sudara vlaka. Nade su nikakve, pozicije su neuskladive”, ocijenio je Frolov.


Opisujući rusko vojno raspoređivanje u Bjelorusiji kao “ogromnu eskalaciju”, Frolov je iznio svoju ocjenu krize.


“Mislim da je neka vrsta vojne opcije sada neizbježna…”, rekao je.