Sabor RH

Zbog tanke većine neće biti glasanja u Saboru svaki petak. Možemo! ne želi Škoru za potpredsjednika parlamenta

Dražen Ciglenečki

Foto D. Tadić / Cropix

Foto D. Tadić / Cropix

Čim imate samo 76 ruku, jasno je da to nama koji ćemo upravljati tim glasovanjima stvara značajne poteškoće, rekao je predsjednik HDZ-ovog kluba u Saboru Branko BačićZAGREB – HDZ je uvjerljivo pobijedio na izborima za Sabor, ali nakon njih je premijer Andrej Plenković odlučio formirati parlamentarnu većinu od samo 76 zastupnika, najmanju s kojom je u samostalnoj Hrvatskoj jedna Vlada započela svoj mandat. S obzirom na to da premijer Andrej Plenković tvrdi da neće primati oporbene zastupnike, čiji bi eventualni prelazak na njegovu stranu pojačao mršavu većinu, odluka predsjednika Vlade da ne surađuje s Domovinskim pokretom odrazit će se i na rad Sabora. Posljedica će biti i ukidanje glasovanja svaki petak, što je u Saboru godinama bio običaj. Bilo je razdoblja i u prvoj Plenkovićevoj vladi kada, zbog opasnosti da će oporba opstruirati kvorum, zastupnici nisu glasovali svaki tjedan.


Veliki izazov


Događalo se to i mandatu nekih prijašnjih vlada, posebno 2011. dok je premijerka bila Jadranka Kosor. Ali, bile su to iznimke od pravila, znalo se da je petkom glasovanje. Sada će se unaprijed odrediti da će, kako je rečeno i na koalicijskom sastanku u zagrebačkom restoranu Baltazar, glasovanja biti »svaka dva do tri tjedna«. Što, objašnjavaju u vodstvu HDZ-a, ne znači da, ako bude potrebno, zastupnici nekad neće glasovati i dva petka zaredom.


Danas raspodjela dužnosti

Bauk, Bačić i šefovi ostalih zastupničkih klubova danas će se sastati kako bi dogovorili raspodjelu dužnosti u Saboru. Uvijek se to radi po praktično istom obrascu, pa će vjerojatno sve glatko proći. Odmah zatim će razgovarati oporbeni predstavnici, a tu bi moglo zaiskriti ako će koalicija Možemo inzistirati na tome da za potpredsjednika Sabora iz opozicijske kvote neće podržati lidera Domovinskog pokreta Miroslava Škoru. To je dosad javno komunicirala njihova zastupnica Katarina Peović.
Ali, u drugim oporbenim strankama nisu skloni Domovinskom pokretu, od kojeg zastupnika više imaju samo HDZ i SDP, osporiti pravo da odrede jednog od dva potpredsjednika Sabora koji pripadaju opoziciji. Konstituirajuća sjednica Sabora je u srijedu, na njoj će se izabrati predsjednik, petero potpredsjednika parlamenta i popuniti pet odbora, za Ustav, za izbor i imenovanja, za zakonodavsto, za prostorno uređenje i graditeljstvo te Mandatno-imunitetno povjerenstvo, koje mora verificirati zastupničke mandate. Zastupnici, koji će morati nositi masku, glasovat će u sabornici i u još dvije odvojene prostorije.


Branko Bačić, koji će ostati predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a, ima veliko iskustvo u osiguravanju kvoruma i jako dobro zna koliko je to zahtjevan posao. Stoga je svjestan da je pred njim teška zadaća organizirati glasovanja u okolnostima kada doslovno niti jedan od 76 zastupnika parlamentarne većine ne smije biti na službenom putu, bolestan ili imati neke važne privatne obaveze. O tome je Bačić govorio prije nekoliko dana.


– Bio sam predsjednik Kluba HDZ-a i u prošlom sazivu, u kojem smo gotovo dvije godine imali, ajmo reći, tanki kvorum, 77 ruku. Znam što znači svakih osam ili 15 dana osiguravati kvorum, s obzirom na činjenicu da postoje brojni osobni razlozi, pa i medicinski, koji na određeni način sprečavaju nazočnost zastupnika na glasovanju. Da, to je veliki izazov i itekako ćemo se trebati dogovarati i usklađivati naše obveze s glasovanjima. Nastojat ćemo da kvorum za svako glasovanje bude čvrst i pouzdan, inače će biti puno teže funkcionirati. Čim imate samo 76 ruku, jasno je da to nama koji ćemo upravljati tim glasovanjima stvara značajne poteškoće. Ali, uvjeren sam da među koalicijskim partnerima postoji želja da odradimo ovaj mandat, njihova podrška Andreju Plenkoviću bit će preduvjet dobrog funkcioniranja Sabora, istaknuo je Bačić.


Štromar u klubu s nacionalnim manjinama

Parlamentarna većina ipak će imati pet zastupničkih klubova. Nakon što su svoje klubove formirali HDZ, zastupnici nacionalnih manjina, SDSS, HSLS i reformisti, sam je ostao presjednik HNS-a Predrag Štromar, ali se i za njega našlo rješenje. Štromar će, naime, biti u klubu s dvoje zastupnika nacionalnih manjina. Još nije definirano koja će to dva biti, a u igri su Vladimir Bilek i Veljko Kajtazi, koji su u prošlosti bili članovi Kluba HNS-a, i Ermina Lekaj Prljaskaj. Poslovnik Sabora jedino zastupnicima nacionalnih manjina omogućuje da budu u dva Kluba pa će se njih osmero sada rasporediti u tri. Furio Radin već se dugo zalaže za to da se ukine ta poslovnička pogodnost manjinskih zastupnika, ali što se toga tiče, do daljnjeg neće biti nikakih promjena.

Neupitno povjerenje


Povjerenje zastupnika parlamentarne većine u Plenkovića danas nije upitno, ali unatoč tome nije uopće lako svaki petak dovući u Sabor svih 76 zastupnika, neki će možda biti i zaraženi koronavirusom ili će morati u samoizolaciju, i zato dolazi promjena u dinamici glasovanja. HDZ-ovi koalicijski partneri nemaju s tim u vezi nikakvih primjedbi, jedan od njih, predsjednik HSLS-a Dario Hrebak, prošli je tjedan sam u našem listu predložio da se glasuje dvotjedno. U SDP-u, pak, nisu iznenađeni ovakvim razvojem događaja.
– Očekivano je to, imali su s kvorumom poteškoća i u prethodnom sazivu kad ih je bilo više. Želim im svima u parlamentarnoj većini dobro zdravlje. Problem bi im mogao biti ako će morati hitno usvojiti neki zakon, u redovnom radu Sabora nije toliko bitno kada je glasovanje, rekao nam je predsjednik Kluba zastupnika SDP-a Arsen Bauk.