Damir Bakić

Zastupnik Možemo! pitao zašto je Crkva dobila tolike milijune na natječaju za razvoj lokalnih zajednica

Portal Novi list

Foto Davor Kovačević, Screenshot

Foto Davor Kovačević, Screenshot

Na temelju kojih kriterija se projekti u domeni zadovoljavanja vjerskih potreba smatraju 33% vrednijima od projekata u sferi obrazovanja i socijalne skrbi, pita Damir BakićZastupnik platforme Možemo! Damir Bakić poslao je upit ministrici regionalnog razvoja Nataši Tramišak o kriterijima za dodjelu novca na natječaju za razvoj lokalnih zajednica.


Ministarstvo je ove godine podijelilo 20 milijuna kuna za 124 projekta, a katolička Crkva od toga je dobila čak 17,7 milijuna kuna za 110 svojih projekata.


“Imamo pravo znati
Program ulaganja u zajednicu Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije u 2020. i dalje zaokuplja pažnju javnosti. I oblak pitanja oko tog programa je sve veći.


Došlo je vrijeme da počnemo dobivati odgovore. Danas sam pismeno postavio svoje prvo zastupničko pitanje. Pitanje je postavljeno ministrici Nataši Tramišak upravo o Programu ulaganja u zajednicu. Jedno pitanje s paketom potpitanja.


Pravila su takva da bismo odgovor trebali dobiti u roku od 30 dana. U očekivanju odgovora, evo dijelim pitanja”, napisao je Bakić.Prenosimo njegov upit:


“Poštovana ministrice,


Nedavno je u medijima i na web stranicama MRRFEU objavljena lista odobrenih projekata za sufinanciranje u 2020. godini u Programu ulaganja u zajednicu kojeg provodi Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije.


Na web stranicama MRRFEU bili su dostupni i svi dokumenti vezani uz provedbu Programa ulaganja u zajednicu u 2020. godini. I lista odobrenih projekata i spomenuta dokumentacija bili su, međutim, uklonjeni s web stranica MRRFEU u razdoblju (barem) od 29.8. do 31.8.2020.


S tim u vezi molim da nam dostavite kompletnu listu svih projekata prijavljenih za sufinanciranje u 2020. godini u okviru navedenog programa zajedno s pridijeljenim bodovima u postupku rangiranja, i ukupno i zasebno po odjeljcima kako je predviđeno načinom vrednovanja projektnih prijedloga.


Nadalje, molim da odgovorite na sljedeća pitanja:


1. Tko je i po kojim kriterijima sastavio način vrednovanja projektnih prijedloga?


2. Tko je odredio sastav Povjerenstva za odabir projekata?


3. U kojem sastavu je radilo, odnosno, radi Povjerenstvo?


4. Po kojim kriterijima Povjerenstvo prijavljenim projektima pridjeljuje dodatnih 0-10 bodova izvan odjeljaka navedenih u načinu vrednovanja projektnih prijedloga?


5. Na temelju kojih kriterija se projekti u domeni zadovoljavanja vjerskih potreba smatraju 33% vrednijima od projekata u sferi obrazovanja i socijalne skrbi te čak dvostruko vrednijima od projekata u kulturi?


6. Zašto je u kategoriji “Zrelost programa” određeno da značajnu prednost dobivaju projekti na kojima su radovi već završeni?


7. Tko je i zašto privremeno uklonio s web stranica MRRFEU sve dokumente vezane za provedbu Programa ulaganja u zajednicu u 2020. godini?


S poštovanjem,


Damir Bakić”