Seksualno zdravlje

Uputile apel eurozastupnicima: Glasajte za Rezoluciju, spriječite kršenje seksualnih i reproduktivnih prava

Portal Novi list

Europarlamentarci koji podržavaju Matićevu rezoluciju pred Europskim parlamentom / Foto Twitter Predrag Matić Fred

Europarlamentarci koji podržavaju Matićevu rezoluciju pred Europskim parlamentom / Foto Twitter Predrag Matić Fred

Pismom ih pozivaju da glasaju za Rezoluciju i tako osiguraju pravedniji pristup seksualnom i reproduktivnom zdravlju te tako opravdaju povjerenje koje su im građanke Europske unije dale na izborimaU povodu glasanja o Rezoluciji o seksualnom i reproduktivnom zdravlju i pravima izvjestitelja Predraga Freda Matića, predstavnice civilnog društva Hrvatske uputile su pismo zastupnicama i zastupnicima u Europskom parlamentu.


Pismom ih pozivaju da glasaju za Rezoluciju i tako osiguraju pravedniji pristup seksualnom i reproduktivnom zdravlju te tako opravdaju povjerenje koje su im građanke Europske unije dale na izborima.


Rezolucijom se od država članica Europske unije, među ostalim, traži da poštuju seksualna i reproduktivna prava žena te osiguraju pravo na legalan pobačaj i seksualnu edukaciju svojim građankama i građanima.
Rezoluciju je u svibnju ove godine prihvatio i Odbor za ženska prava i rodnu ravnopravnost Europskog parlamenta (FEMM Odbor) te predstavlja prvi takav dokument EP-a u gotovo deset godina koji posebno adresira seksualna i reproduktivna prava.


“Recite jasno i glasno DA Europi u kojoj svi imaju pravo na zdravlje i sigurnost!“, ističu potpisnice pisma te navode da se seksualna i reproduktivna prava žena krše u svim zemljama članicama Europske unije.


„Institucije Europske unije i države članice dužne su svojim građankama omogućiti pristup seksualnoj edukaciji, besplatnoj kontracepciji te menstrualnim potrepštinama, kao i legalan te besplatan pobačaj”, naglašavaju u pismu.


Apeliraju na zastupnice i zastupnike da prihvaćanjem Rezolucije iskažu solidarnost s djevojčicama i ženama, s dječacima i muškarcima koje i koji imaju pravo na siguran život i sretnu zrelu dob – što uključuje djelotvornu i pristupačnu zaštitu reproduktivnog i seksualnog zdravlja.


“Recite DA našem zdravlju, recite NE svakom pokušaju ograničavanja reproduktivnih prava žena, kao i drugih ljudskih prava”, ističu.


U srijedu je u Europskom parlamentu provedeno glasanje o zahtjevu za odbijanjem Rezolucije.


“Protiv prava na  seksualno i reproduktivno zdravlje izjasnili su se Mislav Kolakušić, Karlo Ressler, Ivan Vilibor Sinčić, Tomislav Sokol, Ruža Tomašić, Željana Zovko i Sunčana Glavak.


Time su poručili da podržavaju daljnje kršenje ljudskih prava, da žele Europsku uniju u kojoj mladi i dalje odrastaju bez adekvatne seksualne edukacije, bez pristupačne kontracepcije i menstrualnih potrepština.


Rezoluciju su podržali su Tonino Picula, Romana Jerković, Valter Flego, Biljana Borzan te Predrag Fred Matić.


Nastavno na netočne tvrdnje zastupnica i zastupnika u Hrvatskom saboru da se Rezolucijom promovira pobačaj i zabranjuje priziv savjesti, podsjećamo da je srž Rezolucije sveobuhvatna briga za reproduktivno i seksualno zdravlje i prava.


Jedini način prevencije neželjenih trudnoća i smanjenja broja pobačaja uvođenje je cjelovitog seksualnog obrazovanja u škole što, prema posljednjem istraživanju CESI i IPSOS-a, podržava preko tri četvrtine građana i građanki Republike Hrvatske.


Također, prema istraživanju Platforme za reproduktivnu pravdu i IPSOS-a, 81% građana i građanki RH podržava pravo žene na izbor kad se radi o trudnoći, rađanju i pobačaju,  dok 67% smatra da pobačaj treba biti dostupan i besplatan”, poručuju potpisnice pisma.


Pismo potpisuju:


Platforma za reproduktivnu pravdu


Solidarna – zaklada za ljudska prava i solidarnost


RODA – Roditelji u akciji


CESI – Centar za edukaciju, savjetovanje i istraživanje


Udruga sudaca za mladež, obiteljskih sudaca i stručnjaka za djecu i mlade


Ženska soba – Centar za seksualna prava


fAKTIV


Zagreb Pride


Udruga HERA Križevci – za zaštitu i promicanje ljudskih prava


Neformalna inicijativa mladih Mladforma


Dugine obitelji


Udruga za razvoj civilnog društva Bonsai


Prostor rodne i medijske kulture K-zona


DKolektiv – organizacija za društveni razvoj


POKRET ZA SEKULARNU HRVATSKU


K-zona / VoxFeminae


Centar za građanske inicijative Poreč


Rehabilitacijski centar za stres i traumu


SOS Rijeka – centar za nenasilje i ljudska prava


Udruga za ljudska prava i građansku participaciju PaRiter


Udruga Terra


Hollaback!Croatia


U DOBROJ VJERI


Centar za mirovne studije


Centar za kazalište potlačenih POKAZ


Udruga za ljudska prava i građansku participaciju PaRiter


CROSOL – Platforma za međunarodnu građansku solidarnost Hrvatske