Veleposlanstvo

Ukrajinci šokirani Milanovićevim izjavama, šalju demarš: Zahtijevamo javno opovrgavanje ovih uvreda!

Portal Novi list

Zoran Milanović / Foto Miroslav Lelas/PIXSELL

Zoran Milanović / Foto Miroslav Lelas/PIXSELL

Izražavaju duboko razočaranje izjavom hrvatskog predsjednika o članstvu Ukrajine u NATO-u i neprimjerenosti pomoći njihovoj zemlji u vrijeme ruske agresijeVeleposlanstvo Ukrajine u Republici Hrvatskoj reagiralo je na izjave predsjednika Republike Zorana Milanovića.


Mi s tim nemamo ništa!


Govoreći o tome kako će se Hrvatska postaviti oko situacije u Ukrajini predsjednik je u utorak, među ostalim, izjavio: “Mi s tim nemamo ništa i nećemo imati ništa. Ako dođe do eskalacije, povući će se sve do zadnjeg hrvatskog vojnika”.


Više o tome OVDJE.
 


Milanović: Ukrajina? Mi s tim nećemo imati ništa! A Plenković neka prijeti koliko hoćeDanas je na njegove izjave reagiralo Veleposlanstvo Ukrajine, evo što poručuju.


“U Ministarstvo vanjskih poslova Ukrajine bila je pozvana Veleposlanica Hrvatske u Ukrajini Anica Djamić, kojoj je bio prenesen stav o rezolutnoj neprihvatljivosti današnjih izjava Predsjednika Republike Hrvatske Zorana Milanovića na adresu Ukrajinske države.


Vrijeđa sjećanja Ukrajinaca


Naglašeno je da izjave Zorana Milanovića o događajima Revolucije Dostojanstva vrijeđaju sjećanja Ukrajinaca i inozemnih državljana koji su dali svoje živote za europsku budućnost Ukrajine.


Izraženo je duboko razočaranje izjavom hrvatskog Predsjednika o članstvu Ukrajine u NATO-u i neprimjerenosti pomoći našoj zemlji u vrijeme ruske agresije.


Naglašeno je da je spomenuto u naročitoj kontradiktornosti s općeljudskim vrijednostima, s obzirom na gorko ratno iskustvo hrvatskog naroda.


Milanovićev prezir i nezahvalnost


Hrvatski predsjednik iskazao je prezir i nezahvalnost za pomoć koju su Ukrajina i Ukrajinci pružili Hrvatskoj u njezinoj borbi za neovisnost, kao i u borbi protiv razornih požara prošle godine.


Istovremeno, uvjereni smo da je ta nezahvalnost njegova osobna osobina i da se ne proteže na hrvatski narod s kojim nas spaja prijateljstvo i međusobno poštovanje.


Ponavlja rusku propagandu


Izjave Zorana Milanovića retransliraju ruske propagandne narative, ne odgovaraju dosljednom službenom stajalištu Hrvatske u podršci suverenitetu i teritorijalnoj cjelovitosti Ukrajine, nanose štetu bilateralnim odnosima i potkopavaju jedinstvo EU-a i NATO-a suočenih s aktualnim sigurnosnim prijetnjama u Europi.


Ministarstvo vanjskih poslova Ukrajine zahtjeva javno opovrgavanje ovih uvredljivih izjava Predsjednika Hrvatske i njihovo neponavljanje ubuduće. Veleposlanik Ukrajine također će učiniti odgovarajući demarš u Zagrebu.


Ukrajina visoko cijeni prijateljske i partnerske odnose s Hrvatskom, koji se uspješno razvijaju između vlada dviju zemalja, te računa na kontinuiranu podršku Republike Hrvatske, posebice na putu europskih i euroatlantskih integracija naše zemlje”, stoji u reakciji.