Zelena akcija

“U sportskoj opremi pronašli smo štetne tvari, a trgovci o svemu šute”

Hina

Foto Pixabay

Foto Pixabay

Testiranjem su bili obuhvaćeni proizvodi kao što su lopte za pilates, prostirke za jogu, utezi, užad za preskakanje, pomagala za plivanje, boce za vodu, tenisice i brojni drugi predmetiZelena akcija priopćila je u četvrtak da je testiranje proizvoda namijenjenih sportu i rekreaciji koji su kupljeni u 13 zemalja EU, među kojima je i Hrvatska, pokazalo da oni nerijetko sadrže problematične kemikalije, odnosno štetne tvari.


Testiranje tih proizvoda provedeno je u sklopu LIFE AskREACH projekta kojeg financira EU kroz program LIFE. Projekt sufinanciraju Ured za udruge Vlade RH, Grad Zagreb i Deutsche Bundesstiftung Umwelt, izvijestili su iz Zelene akcije koja je partner u tom projektu.


Projekt se provodi u 13 zemalja EU kako bi pružio podršku potrošačima i tvrtkama te kako bi se povećala svijest o pravu na dobivanje informacija o štetnim tvarima u proizvodima svakodnevne potrošnje. U tu je svrhu kreirana i mobilna aplikacija „Scan4Chem”, stoji u priopćenju.
Testiranjem su bili obuhvaćeni proizvodi kao što su lopte za pilates, prostirke za jogu, utezi, užad za preskakanje, pomagala za plivanje, boce za vodu, tenisice i brojni drugi predmeti.


U ovlaštenom i neovisnom laboratoriju ukupno su testirana 82 uzorka, a ispitivana je prisutnost takozvanih posebno zabrinjavajućih tvari (PZT), poput plastifikatora, usporivača gorenja, teških metala i alkil fenola. Ciljano su kupljeni proizvodi od mekane plastike različitih robnih marki i u različitim trgovinama.


Posebno zabrinjavajuće tvari pronađene su u 24 posto uzoraka, a 11 posto uzoraka sadržavalo je PZT-e u masenom udjelu većem od 0,1 posto, izvijestili su iz Zelene akcije te istaknuli kako udio PZT-a u proizvodu veći od 0,1 posto obvezuje proizvođače da informiraju potrošače o njihovoj prisutnosti u tim proizvodima, u skladu s uredbom EU o kemikalijama, poznatoj pod nazivom REACH.


Napomenuli su također da je za svaki proizvod koji je kupljen i poslan na testiranje, trgovcima poslan upit o sadržaju PZT-a, a većina trgovaca nije odgovorila u zakonskom roku od 45 dana pa ih je trebalo podsjećati da su dužni odgovoriti. U konačnici je pak nešto manje od polovice trgovaca pružilo informacije o PZT-ima u proizvodima.


Iz Zelene akcije su izvijestili i kako niti jedan od trgovaca kod kojeg su kupljeni proizvodi koji sadrže PZT-e u koncentraciji većoj od 0,1 posto nije ispunio svoju zakonsku obavezu pružanja informacija o tim problematičnim kemikalijama na zahtjev.


Štoviše, dodali su, neki su tvrdili da njihovi proizvodi ne sadrže PZT-e, iako su testiranja potvrdila da su oni prisutni u koncentraciji većoj od 0,1 posto.


“Rezultati ispitivanja navode na zaključak da je teško implementirati EU strategiju koja računa na dobrovoljnu zamjenu PZT-a u proizvodima od strane proizvođača”, poručili su i upozorili kako su tvari kao što su reprotoksični plastifikatori, perzistentni parafini ili kancerogeni usporivači gorenja i dalje u proizvodima, a da je komunikacija s tvrtkama u vezi sa sastavom njihovih proizvoda komplicirana, a ni sami trgovci često ne znaju sastav svojih proizvoda.


“Čini se da je implementacija Uredbe REACH u više pogleda manjkava, pa bi zbog toga i trgovci i izvršna tijela, primjerice inspekcije trebali poduzeti energičnije mjere kako bi se ostvario dugo očekivani cilj zamjene posebno zabrinjavajućih tvari drugim tvarima u proizvodima široke potrošnje. Za početak, dionici u dobavnom lancu moraju moći dobiti informacije o sastavu PZT-a u proizvodima”, poručili su iz Zelene akcije.