Damir Cazin

U slovenskim Alpama poginuo planinar iz Ogulina, prijatelji se opraštaju u tuzi i nevjerici

Portal Novi list, Hina

Foto AndrejS.K, Wikimedia Commons; HPD Željezničar Zagreb

Foto AndrejS.K, Wikimedia Commons; HPD Željezničar Zagreb

Napustio nas je vrijedni i samozatajni, prekrasan mlad čovjek, objavili su iz KUD-a "Klek" OgulinTrojica planinara smrtno su nastradala u nedjelju u Julijskim Alpama na sjeverozapadu Slovenije, dok se za jednim nastradalim se još traga, a dan ranije u Kamniškim Alpama je smrtno nastradao hrvatski planinar, pa mediji govore u “crnom vikendu” u slovenskim planinama.


Kako je u ponedjeljak potvrdila policija u Kranju, u nedjelju su umrla trojica planinara u nepovezanim nesrećama.


Od nedjelje navečer traje potraga na području planine Komne na kojoj je već otkriven jedan mrtvi planinar, dok se za jednim nestalim traga.
Prilike u planinama trenutno su vrlo opasne, staze su prekrivene snijegom ispod kojeg je sakriven led, što može prevariti manje iskusne, a posebno treba paziti na strmim i kliskim terenima, upozorila je policija.


Nastradao Damir Cazin


U subotu je u nesreći na području Kamniškog sedla u Kamniškim Alpama smrtno nastradao 37-godišnji planinar Damir Cazin, hrvatski državljanin, rodom iz Ogulina.


Kako je priopćila policija, on je na planini bio u skupini još osam drugih planinara. On se na strmom terenu pokliznuo, pa je pao i nađen je 300 metara ispod mjesta nezgode.


U Sloveniji godišnje smrtno strada i do tridesetak planinara, a gorska služba spašavanja ima svake godine 500-injak intervencija, često i uz pomoć policijskog helikoptera za izvlačenja unesrećenih.


Slovenske planine godišnje obiđe oko milijun ljudi iz zemlje i inozemstva, a čest uzrok nesreća, pa i onih najtežih su neprikladna oprema i nepoznavanje terena.


U slovenskim planinama je 2020. godine umrlo 16 ljudi, znatno manje od prosjeka nastradalih, budući da je te zimske sezone kretanje bilo uglavnom ograničeno na matične općine zbog pandemije covida-19.


Planinari se opraštaju od stradalog kolege


Hrvatski planinari opraštaju se od stradalog kolege.


“Dana 15.1.2022. s planinarenja naših Visokogoraca stigla je strašna vijest. U Kamniškim Alpama tragičnim događajem zauvijek nas je napustio naš prijatelj planinar Damir Cazin.


HPD Željezničar Zagreb suosjeća u velikoj boli i tuzi koja je zadesila njegovu obitelj”, objavio je HPD Željezničar Zagreb.Dirljivu poruku posvećenu Damiru Cazinu objavio je i KUD “Klek” iz Ogulina.


Tuga velika, prevelika


“Tuga velika – prevelika!


Velika tuga obuzela je nas sve KUD-ovce, sadašnje članove i nekadašnje generacije, kada smo čuli pretužnu vijest.


Napustio nas je naš dugogodišnji tamburaš, vrijedni i samozatajni, prekrasan mlad čovjek – Damir Cazin!Dugo je bio aktivni član našega društva, odsvirao brojne nastupe, veselio se s nama na brojnim smotrama, putovao s nama Europom i nebeskom visinom do Koreje.


I u visinama planina, nas je tragično napustio te pokrenuo u nama brdo tužnih emocija. Svi smo u šoku, tuzi i nevjerici.


Dragi Damire, u raj, uz najljepše tamburaške zvuke, ponijeli te anđeli. Plovio mirno nebeskim visinama. U našim srcima ostat ćeš zauvijek.


Iskrena sućut obitelji i prijateljima od cijelog KUD-a ‘Klek’ Ogulin”, poručili su iz KUD-a “Klek” Ogulin.


Posljednji ispraćaj pokojnika bit će u srijedu 19. siječnja u 12 sati na groblju Sv. Jakov u Ogulinu.