Osnovana skupina

U Saboru se okupile zastupnice za jaču zaštitu žena od nasilja, nema ni jedne iz HDZ-a i Mosta

Hina

Photo: Sanjin Strukic/PIXSELL

Photo: Sanjin Strukic/PIXSELL

Prvi je cilj inicijative, kaže Orešković, izmjena Kaznenog zakona kojim bi se promijenilo rješenje koje više štiti predatore, a ne žrtveU Saboru je u četvrtak osnovana nestranačka i neformalna radna skupina “Zastupnice za jaču zaštitu žrtava seksualnog nasilja”, za predlaganje i praćenje provedbe rješenja jače zaštite žrtava seksualnog nasilja kao i prevencije i edukacije prepoznavanja nasilja.


U radnoj skupini, koju su inicirale zastupnice Kluba Centra i GLAS-a, sudjeluju predstavnice svih parlamentarnih klubova osim HDZ-a i Mosta.


Dalija Orešković pojasnila je da je njihova inicijativa zamišljena kao trajna suradnja i dijalog između zastupnica različitih političkih stranaka.
Prvi je cilj inicijative, kaže Orešković, izmjena Kaznenog zakona kojim bi se promijenilo rješenje koje više štiti predatore, a ne žrtve, a riječ je o roku od tri mjeseca u kojem žrtva mora prijaviti nasilje. Usto, cilj je edukacija te bolja organizacija sustava kako bi podrška žrtvama bila konkretnija i jača, rekla je, dodavši da je svaka inicijativa potrebna, dobrodošla i komplementarna.


Anka Mrak Taritaš (GLAS) rekla je kako ovom inicijativom žele da svi zajedno nešto odrade u vezi sa zaštitom žena od nasilja i nema veze sa strankama.


Želimo utjecati na promjene u društvu, pri čemu je važnost odgoja i za djevojčice i za dječake izuzetno velika, poručila, Mrak Taritaš, najavivši da će ‘inzistirati na jasnoj i razumnoj edukaciji’.


Mirela Ahmetović ( SDP) kazala je kako njena stranka podržala inicijativu s namjerom da se da jači obol u zaštiti žrtava nasilja. Posebno važnim navodi potrebu da se zakonskim odredbama osigura zaštićeniji položaj žrtve, a ne zlostavljača kako se to danas čini, ustvrdila je.


Ahmetović je istaknula i potrebu psihološke pomoći žrtvama nasilja, ali i ozbiljne prevencije nasilja, što se može samo osposobljavanjem obrazovnog i odgojnog sustava. SDP će stoga, najavila je, pokrenuti inicijativu da se u cijeli obrazovni sustav ugradi građanski odgoj koji u sebi ima i seksualni odgoj kako bismo djecu naučili da nitko nema pravo provoditi nasilje nad njima i da ih naučimo ispravnim moralnim, ljudskim i civilizacijskim vrijednostima.


HDZ-ova Nada Murganić rekla je kako u njezinoj stranci smatraju kako nema potrebe za osnivanjem posebne inicijative zastupnica, zato što saborski odbori daju dovoljno prostora i mogućnosti, ali i obaveze da razmatraju sve probleme u društvu.


Naglasila je da HDZ oštro osuđuje svaki oblik nasilja i seksualnog uznemiravanja, poručivši da je ova Vlada učinila značajan pomak u borbi protiv nasilja nad ženama, u obitelji i svakog oblika nasilja.


“Imamo odličnu suradnju sa civilnim inicijativama i udrugama na inicijativama kojim bi se bolje zaštitila žrtva”, istaknula je Murganić, navodeći važnost edukacije i prevencije.


Mostova zastupnica Marija Selak Raspudić kazala je da je saborski Odbor za ravnopravnost spolova, kojemu je na čelu, kao nadležno tijelo i ovlašteni predlagatelj zakona, poduzeo korake u vezi s problemom seksualnog nasilja, a u suradnji s Odborom za znanost, kulturu i obrazovanje i Odborom za informiranje, informatizaciju i medije sljedeći tjedan planira tematsku sjednicu, na koju će biti pozvani i predstavnici institucija na kojima se pojavio problem seksualnog uznemiravanja.


Drago mi je da smo pokrenuli širu platformu i drago mi je da ćemo kroz odbor, inicijative i rasprave dati kvalitetniji zakonski okvir kako bi prevenirali ovakve slučajeve u budućnosti, poručila je Selak Raspudić.