Samoinicijativno

U PGŽ-u počelo cijepljenje trećom “booster” dozom, u Hrvatskoj ju dosad primilo više od 1.000 ljudi

Barbara Čalušić, Portal Novi list

Foto Vedran Karuza

Foto Vedran Karuza

Trenutno se kod treće doze aplicira isključio Pfizer/bioNTech cjepivo za osobe narušenog imuniteta i sve one kod kojih je prošlo više od šest mjeseci od primitka druge dozeNa današnji je dan broj cijepljenih trećom dozom u Hrvatskoj prešao tisuću, a cijepljenje booster dozom započelo je i u Primorsko-goranskoj županiji, gdje se već prvog dana za cijepljenje prijavilo 800 djelatnika KBC-a Rijeka.


U Kliničkom bolničkom centru Rijeka u ponedjeljak je, naime, započelo cijepljenje zaposlenika trećom tzv. booster dozom cjepiva protiv koronavirusa. Nakon što su prva apliciranja treće doze provedena na riječkom lokalitetu, u utorak i srijedu zaposlenici će se cijepiti na sušačkom lokalitetu i na Kantridi.


Ravnatelj KBC-a Rijeka prof. dr. Alen Ružić, koji je u o ponedjeljak također primio treću dozu cjepiva protiv koronavirusa, izrazio je zadovoljstvo što će sigurnost zaposlenika i pacijenata u riječkoj bolnici biti podignuta na višu razinu, dodajući da će se cijepljenje djelatnika KBC-a Rijeka nastaviti ovisno o primitku druge doze jer je taj podatak važan pri planiranju primjene treće doze.

U KBC-u Rijeka postotak zaposlenika s COVID-potvrdama bliži se broju od 90 posto, a posljednjih je dana još stotinjak djelatnika pristupilo prvom cijepljenju.


U riječkoj bolnici ističu da nastavljaju provoditi najstrože preventivne mjere u svim segmentima kliničkog rada, kako u dijelu koji se odnosi na bolesnike, tako i u dijelu koji obuhvaća zaposlenike, pri čemu se oni necijepljeni redovito testiraju dva puta tjedno.


Zahtjevna situacija


U Primorsko-goranskoj županiji u ponedjeljak je zabilježeno sedam novooboljelih osoba na 774 obrađenih briseva te je broj aktivnih slučajeva iznosio 1.047. U riječkoj bolnici s dijagnozom COVID-19 liječilo se 64 pacijenata, od kojih na respiratoru njih petero.


Preminule su dvije osobe od kojih je jedna bila cijepljena. Broj umrlih od posljedica koronavirusa u četvrtom valu popeo se na 30, a među njima je bilo šestero cijepljenih osoba.


– Odmah ću reći da se nastavlja dosta zahtjevna epidemiološka situacija u PGŽ-u, ali i cijeloj državi i okruženju. Ne možemo biti izolirani otok, ali se ne radujemo ovim brojkama koje zahtijevaju napor cijelog zdravstvenog sustava. PGŽ je i vodeća županija u Hrvatskoj s više od 50 posto cijepljenog ukupnog stanovništva.


No, to nije ono što smo mi željeli, mi smo željeli veće brojke, kazao je ravnatelj Nastavnog zavoda za javno zdravstvo PGŽ-a Vladimir Mićović koji je najavio početak cijepljenja trećom dozom, odnosno tzv. boosterom za sve one kod kojih je prošlo više od šest mjeseci od primitka druge doze.


Trenutno se kod treće doze aplicira isključio Pfizer/bioNTech cjepivo, a razmak od minimalno šest mjeseci nakon primanja druge doze po smjernicama je Europske agencije za lijekove, dok smjernice Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo nalažu razmak osam do devet mjeseci jer se, kako je pojasnio Mićović, radi o razmaku u kojem se ranije stečena imunost počinje gubiti.Osim booster doze, cijepe se i sve osobe narušenog imuniteta koje cjepivo primaju prema dogovoru s liječnikom obiteljske medicine ili specijalistom.


Kad je riječ o tzv. booster dozi, svi zainteresirani mogu doći samoincijativno na cijepljenje na Zametu ili u Nastavnom zavodu za javno zdravstvo dok se imunokompromitirani cijepe u dogovoru sa svojim obiteljskim liječnikom ili specijalistom.


– Cijepljenje se nastavlja na Zametu tijekom tjedna i subotom u Nastavnom zavodu za javno zdravstvo. U prosjeku tjedno sada cijepimo oko 2.500 građana, no taj broj, nažalost, stagnira. Vjerujem da ćemo s trećom dozom intenzivirati cijepljenje u domovima za starije i zdravstvenim ustanovama, pa će brojke sada sigurno rasti.


Prošli tjedan obilježio je skok kumulativnih brojki novoboljelih s 500 na 826, a povećao se i broj hospitaliziranih s 33 na 54 osobe, što je porast od 60 posto.


Porast se ogleda i u udjelu pozitivnih među testiranima koji se popeo s 5,5 na 9,7 posto te se na neki način udvostručio. Svi ovi pokazatelji govore o rastu koji će se nastaviti i u sljedećim tjednima, ali neće biti takav da prepunimo bolnice, smatra Mićović koji je ponovio da je cjepivo spas od širenja epidemije i razlog zbog kojeg se brojke drže u održivim okvirima.


Preporuka mladima


Također je preporučio cijepljenje mladih kojih je u PGŽ-u u dobi od 12 do 17 godina cijepljeno oko tisuću, što čini oko osam posto ukupnog broja te populacije u PGŽ-u.


– Da nemamo ovu razinu cijepljenosti, ne želim razmišljati koliko bi, s obzirom na to da je ovaj virus bitno zarazniji od prethodne varijante, ljudi bilo u bolnicama i koliko bi ih do danas umrlo.I naši mladi se također trebaju cijepiti, i to mladi u školskoj dobi, jer se u školama virus vrlo brzo širi i predstavlja rezervoar koji može imati ozbiljne posljedice po članove njihovih obitelji, rekao je Mićović koji vjeruje da će se cijepljenje trećom dozom odvijati nesmetano.


Tko sve treba primiti treću dozu?


Treću dozu cjepiva protiv koronavirusa u Hrvatskoj primaju imunokompromitirane osobe, a dodatnu dozu, tzv. booster, mogu dobiti i druge osobe pod uvjetom da je od zadnje primljene doze cjepiva prošlo najmanje šest mjeseci.


Svima koji prime docijepnu dozu izdaju se covid potvrde u trajanju 365 dana nakon zadnjeg cijepljenja, potvrdila je za tportal zamjenica ravnatelja HZJZ-a Ivana Pavić Šimetin


Za razliku od treće doze za imunokompromitirane osobe, docijepna booster doza daje se s većim vremenskim odmakom da bi se produžila duljina trajanja zaštite stečene primarnim cijepljenjem.


O cijepljenju trećom dozom osoba značajno smanjenog imuniteta (maligne bolesti, hemodijaliza, transplantacija organa, visoke doze kortikosteroida…) odlučuju specijalisti koji liječe te osobe, a treća doza primjenjuje se minimalno osam tjedana nakon druge doze.


S obzirom na to da je učinkovitost dodatne doze kod imunokompromitiranih zapravo još uvijek nepoznata, oni se i nakon treće doze trebaju pridržavati svih epidemioloških mjera.


Zato je važno da se cijepe i članovi kućanstva takvih osoba, djelatnici u zdravstvu i socijalnoj skrbi, primarno u domovima za starije osobe, kao i drugi bliski kontakti imunokompromitiranih i starijih osoba.


Svi oni primarni su kandidati za booster dozu iako neće biti odbijene ni ostale osobe koje se iz određenog razloga izričito žele docijepiti po isteku šest mjeseci od zadnjeg primljenog cjepiva, tim više što cjepiva ima dovoljno za sve.