Protiv Reformista

U ovoj maloj općini SDP i HDZ zajedno surađuju protiv izabrane načelnice

Dražen Ciglenečki

Verica Vitković / Foto Facebook

Verica Vitković / Foto Facebook

Na području Varaždinske županije nakon lokalnih izbora sve vrvi od raznih političkih kombinacija i savezaNa području Varaždinske županije nakon lokalnih izbora sve vrvi od raznih političkih kombinacija i saveza. U Varaždinu, gdje je za gradonačelnika izabran SDP-ovac Neven Boslij, većinu u Gradskom vijeću formirali su SDP, reformisti i jedna lokalna stranka, a HDZ je u opoziciji.


Županijska skupština još nije konstituirana, prvi pokušaj će biti u četvrtak, a tu reformisti žele surađivati s HDZ-om, čiji je župan Anđelko Stričak. U Općini Trnovec Bartolovečki opet je sasvim drukčija postizborna situacija, saveznici su SDP i HDZ, a protiv reformista.


Na izborima za općinsku načelnicu u drugom je krugu pobijedila kandidatkinja reformista Verica Vitković. Dobila je 1.310 glasova, a njezina protivnica Sonja Ružić-Cvrtnjak iz SDP-a, koju su podržali i HSS i HSU, 96 glasova manje.
Međutim, u predstavničkom tijelu reformisti nemaju većinu, od 13 vijećnika njihova su četiri. Naravno da su se htjeli dogovoriti s nekom opcijom koja bi im osigurala tri potrebna mjesta u Općinskom vijeću, ali jednostavno nije išlo.


U Općinskom vijeću će reformisti biti oporba, zajedno s jednim vijećnikom HNS-a. Većinu su vijećnici s liste SDP- HSS-HSU dogovorili s HDZ-om.


Lista HDZ-a imala je slabiji izborni rezultat i od one reformista i od liste predvođene SDP-om, koja je bila najjača, ali HDZ-ovci su su pokazali naspretnijima poslije izbora i njihov Dalibor Jurak je u četvrtak postao predsjednik Općinskog vijeća.


Potpredsjednik iz reda većine je HSS-ovac Božidar Tuđan, zajednički kandidat HSS-a i HDZ-a za načelnika 2017., a reformist Zdravko Hudler je drugi potpredsjednik. SDP je ostao praznih ruku prilikom raspodjele najviših dužnosti u Općinskom vijeću, ali to im nije smetalo i glasovali su za ovakvu kadrovsku križaljku.


– Sada imamo novu načelnicu, a smatram da je Vijeće jako dobro, u njemu ima mnogo iskusnih ljudi, pa vjerujem da zajedničkim zalaganjem i radom te međusobnim razumijevanjem možemo realizirati sve započete projekte i osmisliti nove, izjavio je Jurak za portal Evaraždin.


Načelnici Verici Vitković nije preostalo nego da pozove sve da se »potrude za bolje sutra naše općine, bez obzira na stranačku pripadnost vijećnika«.