Koronavirus u Hrvatskoj

U Hrvatskoj 2.529 novih slučajeva, preminulo 46 osoba: “U svibnju stiže 230.000 doza cjepiva tjedno”

Portal Novi list

Photo: Goran Stanzl/PIXSELL

Photo: Goran Stanzl/PIXSELL

U protekla 24 sata oporavila se 2.431 osoba, a testirano je njih 8.783U protekla 24 sata zabilježeno je 2.529 novih slučajeva pa je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 16.168. Među njima je 2.227 pacijenata na bolničkom liječenju, od toga je na respiratoru 221 pacijent.


U protekla 24 sata oporavila se 2.431 osoba, a testirano je njih 8.783.


Od 25. veljače 2020., kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas je ukupno zabilježeno 318.837 osoba zaraženih novim koronavirusom, od čega 2.529 u protekla 24 sata.
Ukupno 295.885 osoba se oporavilo, od toga 2.431 u protekla 24 sata.


U protekla 24 sata preminulo je 46 osoba, ukupno 6.784 osoba.


Do danas je ukupno testirano 1.743.017 osoba, od toga 8.783 u posljednja 24 sata.


U samoizolaciji je trenutno 34.660 osoba.


Zaključno s 22. travnjem utrošeno je 746.878 doza, a cijepljene su 593.972 osobe. Prvom dozom cijepljeno je 438.706 osoba, dok je drugom dozom cijepljeno 152.906 osoba. Za 2.360 osoba nema podataka kojom dozom su cijepljenje.


Manje oboljelih u ovom tjednu


Na pressici Nacionalnog stožera civilne zaštite šef HZJZ Krunoslav Capak izjavio je da u ovom tjednu bilježimo manje oboljelih.


“U proteklom tjednu u prvih pet dana imali smo 11.082 novooboljelih, a u ovom 11.047, što je za 0.3 posto manje nego u prošlom tjednu.


Na ljestvici incidencije zemalja EU Hrvatska je trenutno na 25. mjestu, višu incidenciju imaju Švedska i Cipar”, rekao je Capak.


Dodao je da je HALMED primio 1.297 prijava nuspojava na Pfizer, 202 na Modernu i 1.066 na AstraZenecu.


Ministar zdravstva Vili Beroš poručio je da je bolnički sustav izložen velikom pritisku.


“Jasno je da je to posljedica velikog porasta broja zaraženih od prije dva do tri tjedna. Uspijevamo odgovoriti na sve zahtjeve. Postoje određena žarišta, ali solidarno odgovaramo na sve izazove. Nastojimo biti usklađeni. U Zagrebu je aktiviran plan usklađivanja bolničkog sustava.


Apeliram na sve sugrađane da poštuju mjere, tako ćemo najbolje zaštititi zdravstveni sustav”, rekao je Beroš.


U svibnju 230.000 doza cjepiva tjedno


U svibnju u Hrvatsku će stizati 230.000 doza cjepiva tjedna.


“Kad će dolaziti veće količine cjepiva, osigurali smo lanac upravljanja procesom cijepljenja, vode ga lokalni koordinatori na županijskom nivou.


Njima moraju svi biti na raspolaganju, domovi zdravlja, liječnici iz ordinacija, domova, bolnica, privatni liječnici, svi oni su na dispoziciji koordinatorima koji procjenjuju opseg i broj cjepnih punktova.


Dovoljno smo uigrani i promišljeni. Potpuno je jasno da je cijepljenje od iznimne važnosti i naš prioritet. U izradi je i akcijski plan za kritične skupine”, rekao je Beroš.


“Sazrelo je vrijeme za reforme u zdravstvu”


Osvrnuo se i na toliko tražene reforme u zdravstvu.


“Što se tiče reformi u zdravstvu, mediji traže odgovore na pitanja o njoj. Na njoj se najozbiljnije radi već više od pola godine, usuglašavaju se određene stvari među resorima. Javnost će biti na vrijeme informirana o svim elementima koji će biti u reformi.


Od osnovne važnosti je financijska stabilizacija zdravstvenog sustava, tu smo napravili velik korak dogovorom s veledrogerijama do kraja godine. Naša obaveza je u tom roku utemeljiti promjene koje će sustav učiniti financijski stabilnijim. HZZO mora analizirati nabavu i potrošnju lijekova, ona mora biti u skladu s potrebama pacijenata, ali i našim mogućnostima”, rekao je Beroš.


Prema Berošu, ravnatelji bolnica upozoreni su da moraju biti maksimalno racionalni, kod raspoređivanja opreme i rada zdravstvenih djelatnika.


“Istina je da ova korona-kriza nameće drugačije zahtjeve, jer odgovor na liječenje covid pacijenata je drugačiji, ali jasno je da ravnatelji moraju sudjelovati u racionalizaciji sustava.


U ovom trenutku imam podršku premijera, ali i od oporbe očekujem konstruktivne prijedloge koji će biti uvaženi i evaluirani i očekujem da u Saboru prihvate predložene mjere. Reforma zdravstva se nije događala desetljećima, i vas medije molim da zajedno radimo na rješavanju ovih pitanja. Sazrijelo je vrijeme za promjene u zdravstvenom sustavu”, rekao je Beroš.


Zahvalio je liječnicima obiteljske medicine na predanom radu, uključujući i naručivanju pacijenata na cijepljenje.


“Mislim da nije dobro da se osiguranici javljaju liječnicima koji smatraju da naručivanje nije njihov posao. Postoji i mogućnost da se građani putem platforme Cijepise naruče, ali ako građani dođu do svog liječnika, mislim da liječnici moraju uložiti dodatan napor.


Oni ionako naručuju svoje pacijente na dodatne dijagnostike i postupke, tako ih mogu naručiti i na cijepljenje. Iznimna je važnost da intenziviramo cijepljenje, plan je da do kraja lipnja to bude 50 do 55 posto populacije, molim sve obiteljske liječnike koji to ne rade, da ne upućuju svoje pacijente na online platformu”, rekao je Beroš.


Četiri nove odluke Stožera


Šef nacionalnog Stožera Davor Božinović izjavio je da je Stožer danas donio četiri odluke.


U Zagrebačkoj županiji se produljuju mjere, a u Dubrovačkoj se ublažavaju u dijelu ove županije.


“U dvije županije se uvode nove mjere, jedna je Osječko-baranjska, tamo se zabranjuje posjeta korisnicima domova za starije. Uvodi se obaveza nošenja maski i na otvorenom gdje je nemoguće držati razmak.


U Požeško-slavonskoj županiji se zabranjuje iznajmljivanje domova za sve vrste privatnih okupljanja, a nalaže se i pojačane mjere kontrole provođenja mjera”, rekao je Božinović.


Capak ne vidi probleme u provođenju cijepljenja


Krunoslav Capak izjavio je da on ne vidi nikakav problem u provođenju cijepljenja.


“Svako cijepljenje koje se provodi se neprestano preispituje. Uvjeravam vas da će svo cjepivo koje dođe biti utrošeno i da ćemo cijepiti maksimalno koliko je moguće da ga utrošimo.


HZJZ nema nijedne doze cjepiva, sve smo utrošili za ovaj tjedan, jedva čekamo ponedjeljak da dođe Pfizer da krenemo dalje.


U Dubrovačkoj županiji je danas krenulo cijepljenje turističkih djelatnika, nisu imali nijednu dozu pa su uzeli iz rezervi HZJZ-a.


Je li sad netko dobio od 30 godina ili nije, to ćemo ispraviti u sljedećim tjednima ispraviti. Cijepi se svugdje, imamo četiri tipa cijepljenja, spremni smo u svakom momentu kad dođe više cjepiva to pojačati.


Cijepit ćemo do kraja lipnja sigurno 55 posto populacije, a možda i više”, rekao je Capak.


Beroš drži da se aktivnosti moraju pojačati kad dođu veće količine cjepiva.


“Županijski koordinatori su nadležni za sve u njihovim županijama, oni su odgovorni za sve, imaju odgovorne ruke i našu punu podršku.


Svi zdravstveni i nezdravstveni djelatnici, domovi zdravlja, bolnice, zavodi za hitnu medicinu i privatni djelatnici, ako će to trebati, moraju aktivno sudjelovati u cijepljenju.


Znamo koliko će cjepiva dolaziti u pojedine županije i oni su svjesni potrebe organizacije, zato smo neki dan razgovarali sa županima”, rekao je Beroš.


Jesu li zadovoljni s ciljem od 55% cijepljenih?


Možemo li biti zadovoljni s najavljenom brojkom od 55 posto cijepljenih do kraja lipnja?


“Rekli smo da će to biti do kraja lipnja, a tijekom ljeta će se naravno nastaviti s cijepljenjem. Količine cjepiva će i dalje pristizati i kontinuirano će se cijepiti.


Ta procjena od 55 posto je procjena na temelju obećanih doza od farmaceutske industrije. Kad potrošimo te doze koje bi trebale doći, to će biti tih 55 posto odraslog stanovništva. Ako dođe više doza, cijepit ćemo i više”, odgovorio je Capak.


Dodao je da je HZJZ proveo serološku studiju na 1.500 ispitanika, u svim županijama i svih dobnih skupina.


“Dobili smo da je oko 25 posto osoba došlo u kontakt s virusom odnosno da su preboljeli. Radili smo i neutralizacijski test, što znači da je 80 posto od tih 25 posto imuno.


To znači da neće oboljeti ako dođu u kontakt s virusom. Visok udio u tih 25 postosu imuni. Ako računamo i cijepljenje, tijekom ljeta bi trebali biti između 70 i 80 posto imunih u Hrvatskoj”, rekao je Capak.


Trebalo bio cijepiti i vikendom


Hoće li se otvarati novi punktovi u Zagrebu?


“Ja sam apsolutno za to, ali to ovisi o procjeni gradskih zdravstvenih vlasti, to je u njihovoj ingerenciji. Kao ministar mislim da nema vikenda, nema subote ili nedjelje.


Mi smo u epidemiji i moramo znati odgovoriti na te okolnosti. Riječ je o odgovornosti lokalnih koordinatora, ali ni mi ne bježimo od svoje odgovornosti. Mislim da bi trebalo cijepiti i subotom i nedjeljom”, rekao je Beroš.


Osim punkta na Velesajmu,  postoje i dalje cijepljenja u ordinacijama obiteljske medicine, ali i na mini-punktovima u domovima zdravlja, dodaje Capak.


“Cijepi se i u HZJZ-u, cijepili smo invalide. Cijepimo i novinare u radnim organizacijama, cijepimo i policiju, cijepit ćemo i vojsku. Ne cijepi se samo na Velesajmu, nego i na drugim mjestima a ako i kad bude potrebno, mogu se organizirati i drugi punktovi.


Što se tiče drive-in cijepljenja, vidjeli smo neke modele u svijetu kako to funkcionira, vi znate da tu postoji i administrativni dio upisivanja u e-cijepi, temeljem čega će se kasnije izdavati covid putovnice, a postoji i dio čekanja od 15 minuta za slučaj da dođe do anafilaktičkog šoka.


U svijetu se ljudi cijepe a onda sami ostaju u svom automobilu na parkiralištu 15 minuta pod nadzorom zdravstvenog osoblja. Ako postoje tehnički uvjeti, podržavamo drive-in cijepljenje”, rekao je Capak.


Žarišta na krizmama i pričestima


Jesu li krizme i pričesti mini-žarišta?


“Mi smo već s ovog mjesta u više navrata upućivali da se suzdržavamo od većih okupljanja. Vjerske službe, ako se pridržavaju mjera, ne bi trebale pridonositi širenju epidemije.


No, privatna okupljanja koja se događaju nakon pričesti i krizmi mogu biti problem. Vidim da su se neki županijski stožeri i biskupije dogovorili da se na to ne ide i ja to pozdravljam.


Sva okupljanja, a posebno privatna su ograničena jer za to postoji ozbiljan razlog. Molimo sve da izbjegavaju privatna okupljanja jer ona predstavljaju najveći rizik.


Ova koordinacija lokalnih stožera i biskupija je kontinuirana i oni dnevno komuniciraju obzirom na situaciju i donose preporuke i odluke”, odgovorio je Božinović.


Javni poziv starijima od 65


Krunoslav Capak najavio je da će javni poziv svim starijima od 65 godina da se dođu cijepiti na javnom punktu.


“Ne možemo zaustaviti prelazak na treću fazu jer moramo potrošiti cjepivo. Svatko tko ima pravo na cijepljenje se može javiti, mi ćemo upotrijebiti još jedan mehanizam, to je javni poziv,  da svi stariji od 65 godina mogu doći na javni punkt i da se mogu cijepiti.


Liječnici obiteljske medicine možda još nisu ispraznili sve svoje spiskove, ali sad kad dolaze veće količine cjepiva svi će se moći cijepiti”, rekao je Capak.


“Sad smo u fazi ravne crte”


U Stožeru očekuju da će brojek padati u narednim danima.


“Po brojkama koje imamo u zadnjih desetak dana, sad smo na vrhuncu epidemije i očekujemo da će u narednim danima brojke početi padati.


Nadamo se da će se taj pad produbiti i biti veći, ali ne možemo očekivati da će tako brzo biti manji broj hospitaliziranih i onih na respiratorima.


Sad smo u fazi ravne crte i nadamo se da će svi brojevi početi padati. Svaki kontakt i mobilnost naših građana su rizik za prenošenje infekcije. Ono što se kod nas najčešće događa su obiteljska i druga druženja na kojima se ljudi ne pridržavaju mjera, takva okupljanja su najveći problem”, rekao je Capak.


Samo cijepljenje nije 100 posto potvrda da se možemo ponašati neodgovorno dok virus cirkulira i dok još postoji veliki postotak necijepljenih, osobito ako se radi o postojećim ili novim sojevima, tvrdi Alemka Markotić.


“No, važno je znati da već prva doza pruža visoku zaštitu prije svega od smrtnog ishoda, a djelomično i od težeg oblika bolesti. Ono što primjećujemo je da smo imali bolesnike koji su cijepljeni jednom dozom, neki od njih i drugom dozom, i oni su imali blaži oblik bolesti.


Ako su bili stariji, nije bilo težih posljedica. Neki od njih koji su cijepljeni dva puta, imali su pozitiva nalaz i bili su hospitalizirani zbog opservacija i vrlo brzo su bili pušteni doma. Cijeli svijet ide u tom smjeru da je važnije ljude zaštititi barem jednom dozom”, rekla je Markotić.


Što se dogodilo s prvih 3.000 prijavljenih na CijepiSe?


Beroš je upitan je li točna informacija da je prvih 3.000 prijavljenih na CijepiSe ispalo s popisa za cijepljenje?


“Znam za postojanje dvije greške do sada. Prvi događaj nije bila greška, nego prekid testnog funkcioniranja platforme. Druga je greška bila da su se pozivali mlađi zbog tehničkih konotacija.


Bilo je rećeno da će tih tri li četiri tisuće biti u bazi zainteresiranih za cijepljenje. Vjerujem da je to ispravljeno, ali mogu još provjeriti”, rekao je Beroš.


Capak je dodao da će zamoliti informatičare da provjere tu informaciju, dok je Beroš nastavio s pojašnjenjima.


“Tih četiri tisuće koliko je bilo registrirano u testnom radu su u bazi podataka, rečeno mi je da će se sada pozvati. To je iznimno opsežan tehnološki proces koji je imao svoje faze.


Po dodatnim informacijama, stvari funkcioniraju, a mi ćemo još sve provjeriti”, rekao je Beroš.


U PGŽ 239 novih


Danas je u PGŽ 239 novooboljelih te 213 ozdravljenih osoba. Tako se broj aktivnih slučajeva COVID-19 bolesti na području PGŽ povećao za 22 osobe na 3.033, javljaju iz Stožera PGŽ.


Ukupno je tijekom jučerašnjeg dana laboratorijski obrađeno 935 uzoraka. Udio pozitivnih osoba unutar broja laboratorijski obrađenih testova je danas niži od jučerašnjeg i iznosi 25.6 posto.


Prema podatcima Ureda ravnateljstva KBC-a broj hospitaliziranih pacijenata koje se liječe od COVID-19 bolesti je danas smanjen za 15 pacijenta i iznosi 201.


Na respiratoru se nalazi 12 osoba.


U Thalassotherapiji Opatija, sekundarnom Covid-19 centru PGŽ, se na liječenju trenutno nalazi 37 pacijenata.


Tijekom jučerašnjeg dana su u KBC-u nažalost preminule četiri osobe od COVID-19 bolesti.


U Istri deset novozaraženih, četiri razreda OŠ u samoizolaciji


Novih deset slučajeva zaraze koronavirusom potvrđeno je u Istri, dok su od jučer učenici četiri razreda iz četiri istarske osnovne škole u samoizolaciji nakon što je utvrđeno da su učitelji bili pozitivni na koronavirus, izvijestio je u petak županijski Stožer civilne zaštite.


“Tijekom protekla 24 sata u Nastavnom zavodu za javno zdravstvo Istarske županije ispitano je 439 uzoraka briseva na covid-19. te je potvrđeno deset novozaraženih osoba. Kod sedam osoba radi se o dolasku iz mjera samoizolacije ili bliskom kontaktu već poznate pozitivne osobe”, naveli su iz županijskog Stožera civilne zaštite i dodali kako se u epidemiološkoj obradi nalaze tri osobe.


Od jučer oporavilo se 15 osoba, trenutno je u Istri 120 aktivnih slučajeva zaraze dok se u mjerama samoizolacije nalazi 1712 osoba. U pulskoj Općoj bolnici, na Odjelu za infektologiju, na liječenju je 78 osoba, tri više nego jučer, od toga se devet osoba nalazi u respiracijskom centru.


Prema informacijama iz istarskog Stožera civilne zaštite, u posljednja 24 sata učenici četiri razreda razredne nastave iz četiri osnovnih škola u Istri morali su u samoizolaciju nakon što su četiri učitelja došli u školu sa simptomima te je utvrđeno da su pozitivni na koronavirus.


“Nažalost, zbog ova četiri slučaja od jučer imamo osamdesetak djece u samoizolaciji. Stoga još jednom apeliramo na učitelje, djecu i roditelje da se pridržavaju svih epidemioloških mjera i da ostanu kod kuće ukoliko primijete da imaju simptome nalik na prehladu ili virozu”, istaknuo je za Hinu načelnik Stožera civilne zaštite Istarske županije Dino Kozlevac.


“Budimo odgovorni i čuvajmo sebe i ostale. Stoga upućujem još jedan apel da svi zajedno budemo svjesni ozbiljnosti situacije jer se već i do sada znalo događati da mnogi imaju simptome i odlaze raditi, ili u javni prostor. Nažalost, to se dogodilo i jučer u četiri škole u Istri unatoč našim brojnim apelima”, poručio je Kozlevac.


U Ličko-senjskoj 22 nova slučaja


S područja Ličko-senjske županije u posljednja 24 sata 22 su novooboljele osobe od COVID-19, 21 osoba je izliječena te su dvije osobe preminule.


13 oboljelih osoba je s područja Gospića, po 3 s područja Novalje i Otočca te po jedna oboljela osoba s područja Senja, Perušića i Plitvičkih Jezera. U tijeku je epidemiološka obrada kontakata oboljelih osoba.


Na Covid odjelu OB Gospić preminula je jedna muška osoba (1940.) s područja Gospića te jedna muška osoba (1945.) s područja Otočca.


Na liječenju na Covid odjelu OB Gospić trenutno se nalaze 33 osobe. U posljednja 24h provedeno testiranje nad 96 osoba. Na području PU ličko-senjske aktivno je 459 mjera samoizolacije.


Brojke po županijama


Tijekom jutra stižu podaci iz županijskih stožera.


Zagrebačka – 358


Splitsko-dalmatinkska – 291


Primorsko-goranska – 239


Osječko-baranjska – 163


Zadarska – 121


Karlovačka – 120


Vukovarsko-srijemska – 87


Koprivničko-križevačka – 80


Šibensko-kninska – 80


Dubrovačko-neretvanska – 63


Bjelovarsko-bilogorska – 62


Požeško-slavonska – 37


Ličko-senjska – 22


Sisačko-moslavačka – 22


Istarska – 10


Virovitičko-podravska – 4