Kupovina

Sve je riješeno, Hrvatska od Francuske kupuje borbene avione: Dva Rafalea sutra lete nad Zagrebom

Hina

Foto Reuters

Foto Reuters

Emmanuel Macron večeras stiže u Zagreb, a sutra će biti potpisan ugovor u kupnji 12 rabljenih višenamjenskog borbenog aviona RafaleMinistarstvu obrane (MORH) Vlada je u srijedu na sjednici dala suglasnost za preuzimanje obveza na teret sredstava državnog proračuna u razdoblju od 2022. do 2026. godine, za nabavu višenamjenskog borbenog aviona Rafale, a uoči potpisivanja ugovora s Francuskom o njihovoj kupnji.


U Hrvatsku večeras u službeni posjet dolazi francuski predsjednik Emmanuel Macron, a u sklopu njegovog boravka sutra će biti potpisan ugovor u kupnji 12 rabljenih višenamjenskog borbenog aviona Rafale.


Odluku o kupnji Rafalea Vlada je donijela 28. svibnja te je Ministarstvo obrane zadužila da provede sve potrebne radnje u vezi sklapanja ugovora između Hrvatske i Francuske.
Ugovor će potpisati ministar obrane Mario Banožić i francuska ministrica obrane Florence Parly.


Što sve stiže s 12 aviona


Ministar Banožić na sjednici Vlade tim je povodom rekao kako je riječ o avionima potpuno kompatibilnima NATO standardima koji će Hrvatskoj biti “dostatni 30 i više godina”.


Naveo je i da je uz 12 aviona, u paketu i moderan simulator letenja koji će omogućiti cjeloviti spektar obuke i validacije taktike, zemaljska i ispitna oprema, kao i pričuvni dijelovi te sveobuhvatna potpora tvrtki proizvođača.


“Osiguran je i moderan osnovni paket naoružanja zrak-zrak i zrak-zemlja za gađanje, raketiranje i bombardiranje ciljeva te obuka osoblja po načelu ‘obuka obučavatelja'”, dodao je.


Istaknuo je i da će se obuka letačkog i zrakoplovno-tehničkog osoblja provoditi u Francuskoj i Hrvatskoj.


Početak obuke zrakoplovno-tehničkog osoblja predviđen je potkraj 2022. godine, dok je početak obuke letačkog osoblja planiran početkom 2023. godine.


Ugovorom je, dodao je ministar obrane, obuhvaćena i vojna suradnja, školovanje te održavanje zajedničkih vježbi francuskog i hrvatskog ratnog zrakoplovstva.


Prijenos vlasništva nad avionima, naveo je, provest će se u Francuskoj te će do potkraj 2024. godine u Hrvatskoj biti osam aviona, a do kraja prvog kvartala 2025. i preostala četiri aviona.


Koliko će to koštati?


Sve avione će iz Francuske u Hrvatsku “prevesti” piloti Hrvatskoga ratnog zrakoplovstva.


Ove je godine za kupnju Rafalea u državnom proračunu već osigurano nešto više od 2,3 milijarde kuna, u idućoj godini ta svota iznosi više od 2,1 milijarde kuna, u 2023. ona je 1,8 milijardu kuna, u 2024. 1,7 milijardu kuna, a potom u 2025. godini nešto manje od pola milijarde kuna te u 2026. godini 133,4 milijuna kuna.


Premijer Andrej Plenković u sklopu ove točke najavio je da će Zagreb sutra oko podneva nadletjeti dva aviona Rafale, kakva je Hrvatska kupila.


Vlada je na sjednici prihvatila i političku deklaraciju o Hrvatsko-francuskom strateškom partnerstvu koji će dvije države također sutra potpisati čime će se dodatno ojačati suradnja i odnosi dviju država kako bi ih se uzdiglo na novu stratešku razinu.


Dokument se sastoji od šest dijelova, a odnose se na jačanje bilateralnog i europskog političkog partnerstva, zajedničko djelovanje za stabilnost Jugoistočne Europe, suradnju u pitanjima povezanim s obranom, jačanje gospodarskih odnosa, daljnje unaprjeđenje suradnje u obrazovanju, kulturi, znanosti i akademske razmjene te suradnju na području administracije.