Županijski sud

Stigla presuda: Udruga Vigilare uznemiravala gejeve i poticala na diskriminaciju

Hina, Portal Novi list

Foto Davor Kovačević

Foto Davor Kovačević

Dugine obitelji tužile su Vigilare zbog pokretanja peticije "Stop homo-propagandi državne televizije. Zaustavimo fake-duge, zaštitimo djecu i obitelj!"Udruga Vigilare koju vodi John Vice Batarelo u petak je pred Županijskim sudom u Zagrebu nepravomoćno proglašena krivom za diskriminaciju, poticanje na diskriminaciju i uznemiravanje LGBTIQ osoba i njihovih obitelji, priopćila je udruga Dugine obitelji koja je protiv Vigilarea podnijela tužbu.


U presudi se nalaže udruzi Vigilare da u roku od osam dana mora ukloniti sav diskriminirajući i uznemiravajući sadržaj sa svoje web stranice, te im se zabranjuje daljnje objavljivanje i korištenje sadržaja koji na bilo koji način diskriminira, potiče na diskriminaciju i uznemirava LGBTIQ osobe, njihove obitelji i djecu.


Dugine obitelji tužile su Vigilare zbog pokretanja peticije “Stop homo-propagandi državne televizije. Zaustavimo fake-duge, zaštitimo djecu i obitelj!” u kojemu se, uz ostalo navodi, da “Hrvatska televizija preko homoseksualnog sadržaja želi skuhati našu djecu i cijelo društvo, te nametanjem homo-propagande normalizirati ono što je neprirodno i nastrano.“
Peticija je bila objavljena na web stranici udruge s pozivom građanima da spriječe prikazivanje dokumentarnog filma za djecu ‘Janina dugina obitelj’, koji je prošle godine emitirao HRT.


Po odluci Suda, Vigilare mora na svoj trošak u roku od osam dana objaviti presudu u Jutarnjem i Večernjem listu, te udruzi Dugine obitelji moraju nadoknaditi parnične troškove.


Županijski sud također navodi da je svojim postupanjem udruga Vigilare izravno povrijedila Ustavom zajamčena prava svakome na štovanje i pravnu zaštitu njegovog osobnog i obiteljskog života, te da se tekstovi na web stranici peticije navedene u sporu ne mogu smatrati slobodnim iznošenjem misli i govora budući da nisu u skladu s Ustavom zajamčenim slobodama – prvenstveno zaštitom osobnog i obiteljskog života.