Menstrualno siromaštvo

Stigla je Tetka Perioda: “Pozivamo sve osobe koje menstruiraju da ispune ovaj važan upitnik”

Portal Novi list

Foto Screenshot

Foto Screenshot

Pomozite nam saznati na koji način tretira menstruacija u hrvatskom društvu, koliko se troši na higijenske potrepštine koje su nužnost i u nekim su zemljama oslobođene poreza, poručuju PaRiteruMenga, perioda, oni dani u mjesecu, menzes, zlo, vještica, tetka, došla mi frendica, imam kod sebe, procurila sam, kečap, meca, Crvenkapica, curica, potočnica, počeo je potop, glupača, lijem k’o iz kabla, bloody mary, stigao kufer, trebam dobiti… u našem jeziku postoje mnogi sinonimi za mjesečnicu.


Mjesečnica je prirodna pojava i prema njoj se tako moramo i ponašati: ne stigmatizirati, ne izbjegavati naziv mjesečnica, i ne se sramiti, poručuju iz riječke Udruge PaRiter.


Ne bi trebala biti tabu


“Menstruacija se oduvijek vezala uz nešto prljavo, nešto što se ne imenuje pravilno već nalaze eufemizmi, a popratne bolove, zbog kojih mnoge od nas nisu u mogućnosti ni ustati iz kreveta, ne doživljava se ozbiljno.
Pored svega toga, nalazimo se u situacijama da stojimo ispred polica s menstrualnim potrepštinama i radimo računice koliki broj i kojih to točno si možemo priuštiti ovaj mjesec. I je li ostalo za tablete za bolove, jer na posao se mora ići – izostanak zbog nečeg kao što su menstrualni bolovi ne dolazi u obzir.


U društvu u kojem je još uvijek tabu pričati o biološkoj datosti kod polovice stanovništva na planeti Zemlji, teško je otvoriti temu nepravednosti sustava koji tu biologiju eksploatira i na njen račun gradi profit.


Mnoge djevojke i žene se nađu u situacijama u kojima si ne mogu priuštiti ne samo kvalitetne nego ni dovoljan broj menstrualnih potrepština, ili se nađu u situacijama da im higijenski uvjeti prostora u kojima žive, rade, školuju se ili studiraju ne dozvoljavaju primjerenu brigu.


Kad na sve to nadodamo još i teret stigme koja nas prati od prve menstruacije, potajnih odlazaka na toalet usred sata, skrivajući pravi razlog (ili ne dolaska u školu uopće), do situacija u odrasloj dobi gdje se isti sram javlja i na radnom mjestu, možemo vidjeti koliko žene opterećuje njihova biologija, samo zato što im je društvo to nametnulo.


To društvo je patrijarhat, sustav u kojem je mjera i ideal ne-menstruirajući cis muškarac” objašnjavaju u PaRiteru.


Pomozite u ovom važnom istraživanju


Pozivaju sve osobe koje menstruiraju da ispune upitnik istraživanja o menstrualnom siromaštvu koji je dostupan na OVOM LINKU.


“Pomozite nam saznati na koji način tretira menstruacija u hrvatskom društvu, koliko se troši na higijenske potrepštine koje su nužnost i u nekim su zemljama oslobođene poreza, koliko imamo pravo na slobodu osjećanja vlastih bioloških potreba u danom trenutku”, poručuju u PaRiteru.


Upitnik je anoniman i bit će otvoren do 25. rujna 2020. godine. Ispitivanje se provodi u sklopu projekta #TetkaPerioda.


“Zato je ovo istraživanje važno. Možda je došlo vrijeme da se na račun naše biologije, zbog koje smo stigmatizirane, prestane vrtiti novac. A mi bez srama puštamo naše tijelo da odradi što mora.


U nastavku projekta ćemo izdati i brošuru, te pozivamo sve umjetnice da razmisle o pjesmi, slici, grafici na temu destigmatizacije menstruacije i pošalju nam svoje radove do 1. studenog, kako bi naš žiri odlučio koji će radovi biti tiskani.


Pripremile smo vrijedne nagrade za sudionice. Za dodatne upite se obratite na [email protected]“, najavljuju u PaRiteru.